Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otursdagen - här är skräckfilmerna

Fredagen den 13:e gäller det att hålla sig på mattan. Annars kan dagen bli som i en skräckfilm.

Annons

Här kommer helgtips på film från redaktionen. Tema: Skräck.

Them (David Moreau, 2006)

Clementine och Lucas är ett ungt par som bor i ett ensligt hus i skogen i Rumänien och får en natt ett mystiskt oväntat besök. Jo, jag vet - så börjar typ 82 procent av alla skräckfilmer - men den här franska thrillerrysaren har en betydligt mer spännande fortsättning och är riktigt läskig. Parets telefon slutar fungera, bilen försvinner och snart är de fast i sitt eget hus och inkräktarna kommer allt närmare. Det går långsamt, är minimalistiskt men snyggt filmat och levererar en konstant stämning av obehag.

Och den har något som de flesta skräckfilmer inte lyckas med: ett förvånande slut.

http://youtu.be/aAWEvZh8flg

Rec (Jaume Balagueró, 2007)

Ett tv-team gör ett reportage på brandmän och får hänga med på en utryckning hos en kvinna som är inlåst i sin lägenhet. När de kommer fram attackerar kvinnan och det visar sig att hon drabbats av ett okänd muterad sjukdom. Alla boende, brandmännen och tv-teamet sätts i karantän i huset och det blir riktigt läskigt. Man hoppar till så många gånger under den här filmen att man blir alldeles andfådd.

http://m.youtube.com/watch?v=ib5ZSj6ST0

Dawn of the dead (Zack Snyder, 2004)

Gillar man zombiefilmer är det här en favorit, baserad på Romeros film med samma namn från 1978. Vandrande döda håller på att ta över jorden och ett gäng överlevande människor söker skydd i ett shoppingcenter. Kladdigt värre!

http://m.youtube.com/watch?v=jirwx0qOQ9E

Halloween, Alla helgons blodiga natt (John Carpenter, 1978)

Kultskräckis som måste ses! Om den brutale mördaren Michael Myers, som begick sitt första mord redan som sexåring, och som just rymt från mentalsjukhuset.

http://m.youtube.com/watch?v=PZUwajlB-vc

Fredag den 13:e (Sean S, Cunningham, 1980)

Så här gamla skräckisar är ju sällan speciellt läskiga men den är rätt bra och det är ju trots allt fredag den 13:e!

Är man inte nostalgisk lagd så gjordes en Fredag den 13:e år 2009 av Marcus Nispel. Sådär, tycker jag.

http://youtu.be/gjiqwTv9yeI

Fakta om Fredagen den trettonde

Föreställningen om fredagen den trettonde som olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet.

Idén vann anklang inte minst inom litteraturen, till exempel i Thomas L. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt, och under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga.

Ett av de senaste tillskotten är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V.

Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

Källa: Wikipedia

Mer läsning

Annons