Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överraskande bra när Romeo möter sin Julia

Romeo och Julias klassiska kärlekshistoria till tonerna av Metallica och The Beach boys. Ett på pappret märkligt recept som blir riktigt underhållande.

Annons
Annorlunda balkong. Uppflugen i det gamla träd som ramar in scenen möter (Lisette Pagler) Julia (Måns Zelmerlöv) Romeo i en ny tolkning av balkongscenen i Shakespeares klassiska tragedi. Men det är främst i dansnumren som musikalen glänser.

Redan långt innan premiären av musikalen fick Romeo Julia sin plats i rampljuset i och med SVT:s program Jakten på Julia, där den kvinnliga huvudrollen skulle besättas med hjälp av tittarna.

Då verkade uppsättningen som ett ganska otydligt projekt som skulle kunna sluta precis hur som helst.

Men att översätta Shakespeare till musikal med modern dialog och dans fungerar faktiskt riktigt bra.

Till skillnad från många andra musikaler, som bygger på redan befintliga sånger, har skaparna bakom Romeo Julia valt musik utifrån vad man vill berätta istället för tvärtom.

När historien inte behöver bändas för att passa musiken kommer styrkan i moderniseringen fram. Dansnumren, koreograferade av ex-västeråsarna och Bounce-grundarna Jennie Widegren och Fredrik Rydman, är imponerande. Familjen Capulets maskeradbal, där Romeo och Julia för första gången träffas, är medryckande och innehåller en mängd komiska detaljer som gör att man aldrig tappar intresset.

Ensemblen gör ett genomgående bra jobb. Speciellt lyser Anton Lundqvists rollkaraktär Mercutio upp scenen. När han stöter på Marianne Mörcks Amman till tonerna av gruppen Kiss låt I was made for lovin’ you är det svårt att inte dra på smilbanden.

Vinnaren i tv-programmet, Lisette Pagler, är säker som Julia och Måns Zelmerlövs Romeo är en klar favorit bland de många flickorna i publiken.

När berättelsen i andra akten närmar sig sitt klimax tappar föreställningen lite av sin lyskraft, men på det hela taget är musikalen en spännande och rolig tolkning av den klassiska tragedin.

Synd bara att ljudnivån många gånger blir påfrestande hög.

Mer läsning

Annons