Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PER TVIKSTA: Könsslaget

För två veckor sen: Salem Al Fakir och Ola.
Förra veckan: Eric Saade och Andreas Johnson.

Annons

Om dessa fyra killar har det skrivits och pratats och diskuterats den gågna veckan. Inte då att de varit värdiga att gå till Globenfinalen för att de presterat bäst i sina respektive deltävlingar – nej det har handlat om att de råkar tillhöra ”fel kön”!

Eller hur ska man annars tolka feminist- och jämställdhetsdebatten som blommat upp efter att fyra av hittills fyra möjliga finalister råkar vara killar. ”Svenska folket ratar Melodifestivaltjejerna i år”, läste jag någonstans och så har det fortsatt. Och fortsatt, och fortsatt ...

Så här har det säkert gått till: Den del av folket som bestämt sig för att rösta bänkar sig vid tv-apparaterna, stänger av ljudet och tänker att ”killarna får min röst”, ”i alla fall om han är snygg”, ”och ung”. ”Skit samma hur låten låter”.

Jo tjena! Jag blir bara så trött. Och jag kan lova, dom som startade debatten – och fortsatt ge den bränsle – har själva inte telefonröstat en enda gång hittills. Varken på en kvinnlig artist, eller på en manlig som – hu så hemskt – kanske haft bästa låten.

Vad vill man med debatten? Att varannan finalartist ska vara man och varannan kvinna?

Oavsett låtkvalité, utstrålning, scenshow? Säger inget mer, ni kan själva tänka er hur förbaskat tråkig denna lördagsfest skulle bli. Men gillar ni tanken har ni er chans nästa vecka i Malmö – skit i låtarna och lägg er röst på Py Bäckman, för hon är varken ung, söt eller kille ...

I kväll i Göteborg då? Jo, det kan mycket väl bli ytterligare två ungtuppar som får Globenbiljetter. Darin och Erik Linder har imponerat på repetitionerna och tillhör båda storfavoriterna. Darin är kvällens Joker och tycker själv att You´re out of my life är hans bästa låt någonsin. Jag håller inte med, och med en annan sångare hade den inte haft stor chans. Men Darin är Darin och en van vinnare. Erik vann Talang i TV4, då fattade jag ingenting. Visst, han har utvecklats men jag är tveksam till hur långt hans vislåt ska räcka i kväll.

Jag tror trots allt att vi får kvinnlig fägring i Globen efter i kväll. Frågan är om dom blir två eller fyra. Alcazar har försökt och försökt genom åren – men ofta först hamnat i Andra chansen för att ta sig till finalen och sedan hamna

i mitten. I år kan det gå bättre.

Men mer spännande är ändå rockbrudarna i Crucified Barbara som sticker ut på ett härligt sätt. Konceptet har funkat för killrockband de senaste åren – intressant med tanke på ovan nämnda könsdebatt.

Sen får man ju aldrig räkna bort Elin Lanto. Veckans ”nästan-Väster-åsanknytning”, Enköpingsflicka som hon är.

Mer läsning

Annons