Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter har roligt i Taksfree

Taksfrees frontfigur Peter Forsberg är en upptagen man.

Annons
Valde musiken. Som 17-åring insåg Peter att han måste välja mellan fotbollen och musiken. ”Antingen kör jag hundra eller så skiter jag i det”, tänkte han om intressena.

Förutom musiker är han förskollärare, går en barnpilotsutbildning och är gitarrhandledare på Medborgarskolan. ”I mitt liv är det så”, säger han.

- Jag tycker om att möta människor, det är roligare än att möta en maskin och det går igen i musiken, med musiken når man alla på något sätt.

Han arbetar på Vetterstorps förskola men musiken har sedan unga år tagit stor plats.

-Jag älskar musik, det är det bästa som finns, säger Peter Forsberg - eller ”gitarr-Foppa” som han kallas med anledning av sitt namn.

Musikintresset yttrade sig tidigt - han minns att han som liten spelade på glassburkar innan han fick ett riktigt trumset. Att mamman tog tid så att han inte repade för länge och därmed störde grannarna för mycket.

Ett fynd hemma i en garderob skulle bli avgörande för Peters musikutveckling. Runt 10-12 år gammal hittade han där en sprucken gammal Levin-gitarr. En kompis med egen elgitarr visade ett riff och Peter ville kunna göra likadant. Med rösten återger han riffet och iscensätter det med händerna.

- Jag övade dag och natt. Det tog tre veckor tills jag kunde det.

Sedan dess har gitarrspelandet varit en del av Peters liv och han har varit fast besluten om att bli en mångsidig musiker.

- Jag tänkte att jag skulle lira alla stilar hyfsat bra. I dag är jag tacksam för det.

Peter berättar att han ”likt en 15-åring”, övar framför Youtube med endast ena hörluren över örat - förutom att se kan han på detta sätt höra både sig själv och videoklippet. Han kan inte noter utan är gehörsspelare.

- Om man har lyckan att få gehörsegenskapen klarar man sig på det. Jag kan titta upp på andra när de drunknar i sina notpapper. - Det går att klara sig utan noter här i världen, titta på Björn och Benny. Musik ska komma inifrån.

Peter har medverkat i en mängd olika musikkonstellationer. 1997 kom han med i Taksfree efter att ha ringt på en annons. Här blev han leadsångare även om han själv aldrig sett sig som en sådan. Han berättar att spelandet med Taksfree är prestigelöst och roligt. Han tycker också att de har ett eget sound.

- Vi spelar dansant glad buggvänlig rock’n’roll med lite schyssta kramisar ibland. Jag tycker inte att vi är ett dansband. Vill man bugga ska man lyssna på oss.

Han berättar att bandet består av ”gamla, garvade musiker” - och att han som 46-åring bland de övriga 50 plus är ”ungtuppen i gänget”.

Taksfree har nu funnits i över tjugo år och sedan Peter anslöt sig har de bland annat spelat på bröllop, Bankiren och på lördagkväll i Foajén på Västerås Konserthus.

- Jag tror jag har spelat nästan överallt i Västerås med omnejd.

Under lördagskvällens dansbandskväll kommer bandet att varva sina set med bandet Ackes. Peter berättar att Taksfree behöver en repertoar på 65-70 låtar för att kunna fylla en sådan kväll. Men sedan måste han rusa vidare. Timmen han hade över är slut och nu väntar barnpilotsutbildning på Växhuset - en fördjupning i barns hälsa och ohälsa.

- Barns psykiska ohälsa har ökat lavinartat med separationer och så. Jag vill bli ännu bättre på det jag gör, säger han.

Mer läsning

Annons