Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär med turnéräv

Startskottet för Tomas Ledins andra inomhusturné i karriären brann av i Västerås

Annons
FOTO: Margareta Andersson

Senaste plattan ”500 dagar om året” sålde platina och en sittplats i Konserthuset var en kväll som denna guld värd. Trots en respektingivande diskografi på drygt tjugo album lyckas Ledin välja väl bland vilka låtar att framföra.

Flankerad av en strålkastare stor som om Batman själv ska anropas på vinterhimlen river Ledin av de första låtarna akustiskt. Med sin trygga stämma vaggar han den fullsatta lokalen till ett mysigt lugn likt när man som barn somnat i soffan till mamma och pappas röster i bakgrunden.

Låtarna varieras med långa anekdoter som förklarar låtarnas uppkomst och om texterna var intetsägande innan tappar de än mer charm när dess bakomliggande tankar avslöjas. Det är dock tydligt att Ledin är en grubblare som helst håller armlängdsavstånd till de riktigt mörka funderingarna. Istället innehåller majoriteten av låtarna som bekant naturbeskrivningar där vindar, vatten, regn, stränder och hav återkommer. Även turnéparollen ”Vägra Vinter”, som SJ kanske kan få låna, knyter an till texternas naturinslag.

När ”Blå Blå Känslor” framförs avskalat och nedstämt har den aldrig låtit bättre, och när det tillsammans med bandet bjuds på hockey-tekningarnas signaturmelodi ”Vi är på gång” blir inomhusturnén till ett svettigt utomhusgig med stående besökare.

Mängder av kärlek från publiken och två extranummer senare känns det oerhört skönt att ha tagit en paus från alla experimentella avarter av musik med en rejäl dos av hederlig Tomas Ledin.

Annons