Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Queens hyllades igen

Kören lyfte showen när Queen hyllades på konserthuset - igen.

Annons

Det är den andra gången på kort tid som Queen hyllas i Västerås. För några månader sedan var Killer Queen här med sin show och i lördags levandegjordes det klassiska rockbandet ännu en gång, om än med ett annat upplägg.

För 35 år sedan kom Queens bombastiska album A night at the opera. Det var världens dittills dyraste skivproduktion. Bandet tänjde på rockens gränser ytterligare och lät sig inspireras av opera, musikal och varité.

Under lördagens show, med samma namn som skivan, spelades de tolv låtarna från början till slut. Man kan förstås fråga sig vad som är poängen med projektet men vi lämnar det därhän så länge.

Förutom musiker finns en kör med tolv personer på scenen. Utan dem hade det inte blivit lika bra. Förutom att bredda ljudbilden och ge kraft till refrängerna förstärks det visuella intrycket genom en effektiv koreografi.

Eldproven från skivan, The prophet´s song och Bohemian rhapsody, klaras med bravur och publiken är närmast i upplösningstillstånd.

Men det är ändå ofrånkomligt att en hyllning till Queen främst måste bedömas utifrån sångarens insats och Johan Boding gör ett imponerande jobb. Hans röst håller fint i det höga registret men han saknar Freddie Mercurys exceptionella förmåga att gestalta och berätta en historia med sin röst.

Efter pausen blir det hitparad. Konsertsalen dränks i ljus och i några låtar ger sig kören ut i bänkarna för att hetsa publiken. Besökarna stortrivs. Gillar man Queen gillar man förmodligen det här. Det är imitation på hög nivå.

Staffan Andersson

A night at the opera

Västerås konserthus

Lördag

Betyg: 3

Mer läsning

Annons