Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnig start för laglig graffitivägg

Regnet satte stopp för någon direkt graffitimålning i hamnen på lördagen. Men fler chanser att måla kommer för nu finns en vägg där det är helt okej att måla.

Annons
Det var blött när länsmuseichef Carl Magnus Gagge invigningstalade på lördagen.

Istället för att måla graffiti där man inte får, finns nu en vägg där det är helt lagligt. Väggen invigdes på lördagsförmiddagen av länsmuseichefen Carl Magnus Gagge.

- Vi fick besök av en fotograf på länsmuseet som dokumenterat graffitin i Kolhamnen. Vi blev starkt berörda av det vi såg och egentligen var vi rätt okunniga, sa han i sitt invigningstal.

Den som kom med idén att ha en öppen vägg i Västerås är västeråsaren Tony Lorenzi, ansvarig för projektet Här får man. Liknande väggar finns redan i till exempel Malmö och Norberg. Han är nöjd på invigningsdagen, trots regnet. Regnet gör att färgen inte fäster på väggen, men som tur är hann i alla fall streetartisten Puppet, göra en stor första målning på en vägg under fredagen.

- Jag målade själv graffiti när jag var yngre och tyckte det var konstigt att det inte fanns något ställe man får måla lagligt på. Det säger ju sig själv att då målar man på andra ställen, säger Tony Lorenzi.

Han hoppas att väggen ska bli en mötesplats för konstnärer av olika slag.

- Jag ser en vinning i att man ska kunna mötas, säger Tony som nu fortsätter arbetet för att göra väggen långsiktig.

Tanken med väggen är att vem som helst ska kunna måla där. Den är öppen 10-20 lördagar och söndagar och då finns även personal på plats. När något målats klart fotas det och läggs sedan ut på nätet, sedan är det fritt fram för någon att måla över den. Men det finns gott om plats, väggen är fem meter hög och 175 meter lång.

Initiativtagaren till Öppen vägg, Tony Lorenzi framför den första målningen av dem alla av streetartisten Puppet.

Öppen vägg

Vad: Invigning av Öppen vägg, en vägg där det är fritt fram att måla graffiti.

När: Lördag förmiddag.

Var: Kolvägen i Kolhamnen.

Mer läsning

Annons