Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickfors bjuder på psalm och blues

Mikael Rickfors slutar aldrig engagera sig.

Annons

Projekt efter projekt dras i gång och när sångaren börjar rota i minnenas arkiv upptäcker han snart att det nästan svämmar över.

– Det har ju hänt så jäkla mycket. Jag fick frågan om jag ville skriva en bok om karriären och då började jag tänka till. Det är ett enda gytter, säger Mikael Rickfors om alla de minnen som samsas om plats i det inre; minnen från ett långt och varierande scenliv som startade redan i sångarens barndom.

Efter skivdebuten som 20-åring med bandet Bamboo och två soloskivor i början av 1970-talet värvades en storögd men redan då självsäker Rickfors som sångare av det brittiska rockbandet The Hollies. Stockholmsynglingen kastades in i ett större sammanhang men lämnade snart gruppen för, enligt egen utsago, kärleken till bluesen, vilken bättre kunde frodas i Sverige.

Decennierna som följde innehöll en rad solosläpp och Svensktoppenhits, ett förevigande hos det svenska folket med den nu Rickfors-typiska Vingar och ett par vändor med vännerna i hyllade 90-talsbandet Grymlings.

Rickfors fortsätter treva efter minnen som sticker ut, händelser som etsat sig fast, men bestämmer sig snart för att gyttret är för ogreppbart och att det snarare är helhetskänslorna som dröjer sig kvar:

– Det är alltid kul när det kommer mycket folk. När man får chansen att spela med bra artister eller när andra artister plockar upp ens låtar. Det är sådant som gör en stolt.

Kan du stå för allt du gjort?

– Det mesta! Men visst finns det ett och annat bottennapp.

Rickfors blickar bakåt men är fortfarande högst aktiv i nuet och vill aldrig sluta spela.

– Att spela och sjunga är så förlösande.

Sommaren är full av uppträdanden och resor, i olika konstellationer och sammanhang. Det nuvarande huvudprojektet – en akustisk bluesduo tillsammans med Västeråsfödda Jonathan Stensson – tar upp en del tid, medan sidoprojektet med saxofonisten Johan Stengård och kapellmästaren Andreas Landegren, med vilka Rickfors kommer till Jazzens ¬Museum i kväll, fyller resten av sommardagarna.

Vad kommer ni att spela på Jazzens Museum?

– Det blir ett lite speciellt set med saxofon, piano, akustisk gitarr och sång. De andra spelar allt från ABBA till psalmer medan jag tar tag i de bluesigare bitarna, avslöjar Mikael.

Vid sidan av de musikaliska projekten driver sångaren ett företag som tillverkar giftfria barnkläder. Sedan 2003 har han stöttat en skola i Nairobi, Kenya, där han också har fastnat för de afrikanska tonerna.

– Det finns en speciell ton i den afrikanska musiken som är väldigt vemodig och väldigt vacker på samma gång. Det är en dröm, att få göra sådan musik.

Och hur blir det med den där boken?

– Vi får se!

Matilda Källén

Mer läsning

Annons