Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligt om designhets

Det är förstås hög tid att någon tar ett rejält humorgrepp på svenskarnas inredningsraseri. På Berns salonger undrar Henrik Schyffert och Fredrik Lindström vad vi egentligen håller på med.

Annons
Samtidsspanare. I showen Ljust & fräscht betraktar Fredrik Lindström och Henrik Schyffert svenskarnas jakt på inredningslycka.Foto: Mats Bäcker

På väg till Berns passerar jag NK:s möbelavdelning och betraktar en soffa, en grådaskig sak av märket Downtown. Tanken att lägga upp de begärda 40800 kronorna känns bisarr.

Att hela heminredningsindustrin är full av absurditeter gör det förstås tacksamt för fullblodskomiker som Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. De inleder sin show med en liten sketch där de spelar mäklare som försöker kränga Berns salonger som en 1:a på 400 kvadrat med öppen planlösning.

En stund senare blir det designporr när de läser högt ur inredningstidningar. Mycket roligt.

De kompletterar varandra bra på scen. Schyffert sköter publikkontakten, Lindström är mer föreläsare och den som drar slutsatserna.

Till formen är detta till största delen traditionell ståuppkomik. Båda är skickliga samtidsspanare och har känsla för ords komiska valörer. De drastiska formuleringarna smattras fram i kulsprutetempo.

Känner man då igen sig? Möjligen om man hör till den del av mänskligheten som lagar sin mat på en teppanyakihäll, för att nu anknyta till en famös DN-artikel. Det är inte normal badrumsrenovering eller altanbyggen à la Martin Timell som dissekeras här utan inredningshysterin i sin mest extrema form. Men det blir inte mindre roligt för det.

Schyffert Lindström infriar i stort sett de högt ställda förväntningarna. Drygt halvvägs tappar showen dock fart. Då har det mesta och bästa redan blivit sagt. Men det lyfter igen med en röjig finalsång som fick premiärpubliken att jubla.

SHOW

Ljust fräscht

Av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert

Var: Berns

När: I fredags kväll

Annons