Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romanpris postumt till Pascual Söderbaum

"Ett litterärt mästerverk". Så beskrivs Caterina Pascual Söderbaums roman som nu postumt tilldelas Sveriges Radios Romanpris. Där utforskar hon det personliga ansvaret under Europas mörkaste tider.

Annons

Det tog sju år för Caterina Pascual Söderbaum att skriva "Den skeva platsen". Vartenda ord är vägt på guldvåg, berättar systern Monica Pascual Söderbaum. Men Caterina gick bort strax efter att manuset var klart, och hann aldrig uppleva kritikernas lovord. Nu sällar sig lyssnarjuryn bakom Sveriges Radios Romanpris till hyllningskören. Och enligt programledaren Marie Lundström är boken "krävande och hisnande att kliva in i".

– Vi är helt oerhört glada förstås och samtidigt sorgsna över att min syster inte får uppleva det här, för det är ett enormt jobb hon har gjort, säger Monica Pascual Söderbaum.

Caterina Pascual Söderbaum gick bort 2015. Nu prisas hennes roman

Författaren föddes i Katalonien, med en katalansk pappa och en svensk mamma. Hon skriver utifrån sina rötter, som sträcker sig djupt in i Europas mest nattsvarta historia: farfadern anmälde sig som frivillig till Hitlers armé och pappan var militär under Francoregimen. Dessutom gjorde hon en enorm research, berättar Monica Söderbaum Pascual.

– Hon läste varenda bok som var skriven av överlevande från Spanien, Tyskland och efterkrigstiden.

Deras spanska arv har gjort frågorna ständigt aktuella, berättar Monica Söderbaum Pascual. Där har diskussionen pågått länge kring oliktänkandes öden. Ämnet är känsligt: fascismen splittrade hela familjer. Caterina Pascual Söderbaum uppehåller sig framför allt vid det personliga ansvaret. Och i hennes roman är ingen bara ond eller god.

– Det är lätt att hitta syndabockar och att säga att Hitler var hemsk. Men det som är så häftigt i boken är att alla är både syndare och offer, den minst betydelsefulla personen kan vara lika hemsk, på grund av okunskap, vad man gör – eller på grund av vad man inte gör. Det är det som är så viktigt: allt vi gör spelar roll.

Caterina Pascual Söderbaum.

Så länge Monica Söderbaum Pascual kan minnas levde hennes syster i litteraturens värld. Hon glädjer sig över att hennes författarskap nu når ut. Tillsammans med Caterinas dotter Rita hämtar hon priset i Luleå.

– Vi tror att Caterina skulle bli så glad över uppmärksamheten. Vi är ganska introverta i vår familj men hon skulle bli glad över att texten får synas.

Fakta: Sveriges Radios Romanpris

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och en lyssnarjury utser pristagaren. Prissumman är på 50 000 kronor. Den går i år till Caterinas dotter.

Caterina Pascual Söderbaum översatte svensk litteratur till spanska. Hennes första bok, novellsamlingen "Sonetten om andningen", belönades med Katapultpriset för bästa debut.

Juryns motivering lyder: "Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft."

De nominerade i år var också: ”Aftonland” av Therese Bohman, ”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg, ”Vän av ordning” av Henrik Bromander.

2016 fick Aris Fioretos priset för ”Mary”.

Mer läsning

Annons