Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här minns vi 00-talet

Tio år i nya årtusendet. Minns du de stora - och små - händelserna i Västmanland?

Annons
Några av händelserna i länet under det nya årtusendets första år. Foto: Tony Persson, Anders Forngren, Margareta Andersson och Jonas Bilberg

2000

Efter många turer och förseningar bytte VL ut sitt biljettsystem. Ett mindre kaos och långa köer uppstod dock när resenärerna skulle byta ut sina busskort.

- Omläggningen verkar dåligt genomtänkt, tyckte Ranstabon Filip Sebek.

2001

startade bland annat Ryanairs flyglinje till London från Västerås.

- Jätteskönt att slippa sitta flera timmar till Arlanda innan man kommer ombord på platse, sade Pia Kornstad som var en av de första passagerarna som flög från Västerås.

Minns ni 2002

då vi fick uppleva ett äkta terrordrama på Västerås flygplats. Det blev också beslutat att bussterminalen vid stationen skulle göras om. Den nya terminalen stod klar året därpå.

Även 2003

blev det mörka rubriker, då ett blixtnedslag i Broddbo orsakade en sprängning och en dödsolycka. Sex personer omkom i ensvår bussolycka utanför Ängelsberg.

2004...

avgick mångårige kommunalrådet Åke Hillman från sin post. En framtidsprognos avslöjade att klimatförändringarna kunde leda till ett Västerås under vatten och en strid om huruvida Domkyrkoesplanaden skulle öppnas upp för trafik rasade under året.

2005...

... var året då Västerås ställde sig i dokusåpans centrum. Hela tre deltagare i Floorfiller och inspelningarna av Riket på Tidö slott. Under året åtaldes – och friades – en nazistgrupp för terroristbrott. De fälldes dock för skadegörelse, efter att ha krossat glasrutor för hundratusentals kronor.

Minns du valåret 2006...

...då det blev maktskifte både i riksdag,landstingoch Västerås kommun. Året började illa, med en svår bussolycka utanför Arboga där nio personer omkom. Sveriges första fall av galna ko-sjukan konstaterades på en gård utanför Västerås. Det var Fotbolls-VM, men även kanot-VM, och västeråsaren Markus Oscarsson gjorde sitt bästa lopp någonsin ochtog guld i K1 1000 meter i ungerska Szeged.

Samma sommar engagerade sig också västeråsarna i en stackars and som fastnat med näbben i en plastring. På hösten satte den så kalladecykelmannen skräck i Västerås när flera kvinnor överfölls i centrum. Det var också året då en knarkåtalad man fritogs mitt under rättegången.

2007...

...fick du lära känna den sjungande papegojan. En tromb orsakade förödelse i Virsbo, månhusen på Hälla och Eriklund byggdes och nästan två år av vandalisering av dem inleddes. 22-årige Benny Karlsson mördades i Hallstahammar och en 19-årig man stacks ihjäl på sin bröllopsdag. Rönnby tog SM-guldoch ABB-Arena invigdes.

2008...

...blev ett svart år i Västmanland, med flera uppmärksammade mord. Bland annat dubbelmorden i Lisjö och Arboga.

Det var också året som Västerås fick Melodifestivalen - och Carola och Andreas Johnson superskrällde med att INTE gå till final. VIK-tränaren Johan Tornberg avgick efter hot. Span testade träning med Paolo Robertooch vlt.se letade efter spöken i Sätra brunn.

2009 blev känt som...

...varslens år. I Västmanland var Ramnäs svårt drabbat. Det var också året då Lions i Hallsta bråkade om vad deras getter skulle heta.

Mer läsning

Annons