Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska blues spelas

Himmelska munspelstoner och gammalt hederligt sväng. Det var bluesfest i lördags.

Annons

”Vill ni höra blues?” vrålar Sven Zetterberg. Det vill publiken.

Ett par hundra bluesfantaster har samlats i Konserthuset för att äta, dricka och lyssna på gamla beprövade ackordsföljder. Fyra band spelar under kvällen och vid 20-tiden sätter sig Sven Zetterberg på en stol på scenen i foajén och tar med publiken till Mississippi.

Han behärskar många genrer inom bluesmusiken och i kväll väljer han att spela så enkelt och ursprungligt som möjligt. Det låter gammalt och rått.

Minifestivalens höjdpunkt är utan tvekan The Blues Band. Engelsmännen har spelat tillsammans sedan 70-talet och fortsätter att turnera vidare. Medlemmarna känner varandra utan och innan och samspelet är deras styrka. I vissa låtar, när det stämmer för dem, låter musiken som ett skolexempel på hur blues ska hanteras.

Naturligtvis har musikerna även individuella kvalitéer. I låten Room and board är bandets legendariske frontfigur, sångaren och munspelaren Paul Jones, helt ensam på scenen. Han blåser och frustar för allt han är värd och visar att det inte är många som kan tävla med honom i munspelandets ädla konst. Staffan Andersson

Mer läsning

Annons