Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Samuelson fira med västeråsarna

Nationaldagen är lika med Djäkneberget för barytonen Mikael Samuelson. I morgon firar han genom att sjunga Nationalsången och Västmanlandssången samt leda allsången .

Annons

Västeråssonen hyllar sin gamla hembygd extra genom att sjunga Västmanlands, i dag näst intill bortglömda landskapssång, Jag ser fädernas bygd. Flera visor som hyllar olika hembygder står på programmet i morgon, då sångaren valt att fira Nationaldagen tillsammans med västeråsarna genom att leda allsången i den park han lekte, och ofta sjöng i med gosskyrkokören som pappa Bror Samuelson dirigerade.

Det var inte långt till Djäkneberget varken från Skepparbacksskolan eller hemmet på Källgatan.

– Djäkneberget i sig symboliserar flaggdagen för mig även om jag mer eller mindre växte upp där. Vi var jämt där och sjöng eller hade gymnastikuppvisningar, säger Mikael Samuelson förtjust.

Vad betyder Nationaldagen för dig?

– Eftersom vi alla heter Gustaf i familjen har vi alltid firat och flaggat vår gemensamma namnsdag då. I mitt minne går det där ihop. Känslomässigt handlar det också om var jag har mina rötter. Västerås känns som en mysig stad i dag. Den har mjukats upp och jag trivs. Det är väl värt att fira.

Efter inledande ceremonier på fredagen ger Samuelson en allsångskonsert tillsammans med Västerås Sinfonietta. Finstämd musik av Hugo Alfvén, Lars-Erik Larsson och Wilhelm Peterson-Berger kommer att blandas med pärlor Mikael särskilt valt ut och som betyder något för honom själv.

Förutom hembygdsvisor som Bellmans Stolta stad, en Taube-låt från Bohuslän, och en Östen Warnerbringlåt från Malmö – som beskriver hur Warnerbring vandrar längs stranden i Malmö och ser ljusen tändas på danska sidan för att det är fred – vill Mikael särskilt lyfta Västmanland landskapssång som skrevs av A Grane och Isodor Fröier.

– Det är en fin, modest och blygsam sång om Bergslagen och om hur folk slitit där i århundraden. Jag sjunger fyra verser av sex. En bortglömd sång, men en del äldre kommer säkert ihåg den.

När Mikael ändå är i sin gamla hemstad passar han på att träffa vänner.

– Jag stannar ett par dagar. Jag är inte så ofta i Västerås längre. Inte sedan jag bosatt mig i Malmö.

I höst återvänder Västeråssonen, då i sällskap med mezzosopranen Maria Ernman. Tillsammans med Svenska stråkensemblen och Mats Bergström gör de folkkära sångarna en stor julturné där klassiska jul-låtar blandas med folkmusik, jazz, opera och några av den klassiska musikens julfavoriter. Totalt gästar turnén I decembertid 15 städer. Det blir premiär i Västerås Konserthus den 27 november.

– Jätteroligt, säger Mikael Samuelson.

Mer läsning

Annons