Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så spenderar västeråsare nyårsafton

Samling på Stora torget, decennielånga traditioner i Irsta och planerad spontanitet. Västeråsarna är mångsidiga i sitt nyårsfirande.

Annons
Det verkar bli ett varierat nyårsfirande bland västeråsarna. Men som vanligt går det att räkna med en massiv folksamling på Stora torget, vilket är den mest populära platsen i Västerås                 att se nyårsfyrverkerierna ifrån.

Till syvende och sist handlar det om att hitta en bra plats för en färgsprakande upplevelse av fyrverkerierna, särskilt vid tolvslaget. VLT har kartlagt västeråsarnas nyårsfirande.

En sedvanlig tradition i staden är att sluta upp på Stora torget för att se de pompösa och extravaganta fyrverkerierna vid tolvslaget. Middag med vänner eller nära och kära först – för att sedan ta sig till stan.

Men det finns de som har helt andra planer. 79-åriga Raili Alari ska fullfölja en 25-årig tradition. Hon och hennes man firar nyår i Irsta med sina före detta grannar.

– Man ser fyrverkerierna bättre därifrån än man gjorde där jag bodde i centrum förut, säger Raili Alari.

Schemat är utstakat; middag, Grevinnan och betjänten på tv och sedan beskåda fyrverkerierna från idyllen på landet.

– Och så ett glas champagne, så klart, säger Alari.

Hon var på Stora torget vid tolvslaget när Västerås fyllde 1 000 år 1990.

– Då var det jättefint. Jag vet att det alltid brukar vara mycket folk på Stora torget på nyårsafton, säger Alari.

Andra västeråsare flyr staden. 20-åriga Ellinor Annmo, som studerar i Uppsala, ska på burleskklubb i Stockholm. 19-åriga Simon Green Ekelins enda plan för nyårsafton är att vara spontan.

Mer läsning

Annons