Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saga Wallander tilldelades 2018 års Lars Gustafsson-stipendium

Annons

För andra året i rad delades VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne ut. Den 19-åriga poeten Saga Wallander tilldelades stipendiet på 50 000 kronor under en ceremoni på Stadshotellet i Västerås.

Saga Wallander tar emot stipendiet av VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius. Till höger i bild VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

Saga Wallander vann stipendiejuryns hjärta med sitt diktepos ”Platser (Det finns igen tystnad i mig)” där hon skildrar tre kvinnors liv och en generationsöverskridande klassresa genom den svenska samtidshistorien.

– Det känns fortfarande väldigt overkligt, jag kan inte förstå att jag har fått det. Jag ser det inte som att jag har fått pengar, utan tid till att bara skriva. Nu kan jag göra det jag tycker bäst om hela sommaren och dessutom göra det i min favoritstad, säger Göteborgsbördiga Saga Wallander som sedan i vår bor i Berlin.

VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius är ordförande för juryn och han förklarar varför juryn valde att ge stipendiet till just Saga Wallander.

– Stipendiet delas ut till en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda. Det gör Saga Wallander när hon på ett alldeles eget och självständigt vis tar sig an vår tids svåra samhällsfrågor kring identitet, kön, jämställdhet, klasskillnader och kampen mellan växande städer och glesnande landsbygd. Dessutom väljer hon att göra det i en så ovanlig form som dikteposet och hon skriver en nyskapande och alldeles utmärkt poesi, säger Erik Jersenius.

Sedan stipendiet delades ut förra året och det har mognat sedan dess, förklarar han.

– Det är nu ett stipendium som riktar sig till den yttersta eliten bland Sveriges skrivande ungdomar. Det blir en fin uppmuntran och en skjuts framåt för dem som vi redan nu kan se är framtidens svenska författare, poeter och tänkare, säger Erik Jersenius.

Saga fick författaren Agneta Blomqvists Berlin bok. En litterär guidebok där Lars har skrivit förordet och en av texterna. Agneta är Lars maka.

Stipendium till Lars Gustafssons minne är instiftat i ett gemensamt initiativ mellan VLT och Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Stipendiet på 50 000 kronor delas ut varje år på Västeråsförfattaren Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj till en ung skrivande person mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda.

Saga Wallander tilldelades stipendiet under en ceremoni på torsdagskvällen på Stadshotellet i Västerås.

Stipendiet ger Saga mer tid och möjlighet  att göra det hon tycker bäst om, att skriva.

Läs också intervjun med Saga Wallander

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökan med bifogat alster (skrivet på svenska) för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2019 till [email protected] eller Kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.

Om VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne

Sedan 2017 tilldelas varje år på Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj ett stipendium på 50 000 kronor till en ung skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda.

Stipendiet till hans minne är instiftat av VLT i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Stipendiaten utses av en jury bestående av Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Gunilla Kindstrand, kulturjournalist, Anders Lif, författare och journalist, Crister Enander, kritiker och författare samt Erik Jersenius (juryordförande), VLT:s kulturredaktör.

Om Lars Gustafsson

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april 2016 och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan just ett stipendium gjorde det möjligt för honom att ge sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Mer läsning

Annons