Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal om Hanna Arendt och den totalitära ensamheten

I kväll har VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius bjudits in till Västerås feministiska litterära salong ”Karins Magasin” för att berätta och samtala om filosofen Hannah Arendt.
I essäserien ”Den totalitära ensamheten” har han skrivit om hennes tänkande och hur hennes samhällsanalys kan användas för att förstå vår oroliga samtid.

Annons

Serien utgår från Hannah Arendts tanke om den moderna människans ensamhet som vår största politiska utmaning. Hon hävdade att människan inte kan tänka utan att ingå i en gemenskap och att känslan av att inte höra till och känna sig förankrad i tillvaron göra människor olyckliga, bittra och lättmanipulerade.

I vår samtid kan detta tillstånd skönjas hos oss alla i en värld stadd i kraftig förändring och där den politiska populismen växer sig stark. Arendt hävdar att det i grund och botten är kärleken, en djupare vänskap som håller våra samhällen samman. När vi slutar älska varandra är vi snart i stånd till att utsätta andra för vad som helst. Det leder till politiskt förtryck och hat och förföljelser mot minoriteter.

Dessutom varnar hon oss för att bli för upptagna kring frågan om vilka vi "är" och söka vår identitet endast i grupptillhörigheten. I stället menar hon att vi ska definiera oss genom våra handlingar och enskilda personligheter.

Arendts lösning på ensamhetens problem ligger i att vi människor måste mötas som de vi är i en offentlighet där vi tillsammans kan väva samman våra enskilda livsöden till en stor gemensam berättelse som också bli grunden för vårt politiska förstånd.

Samtalet ”Varför ska vi tala om Hannah Arendt?” äger rum ikväll (torsdag 15/2) på Karins Magasin hos Klubb 19 på Slottsgatan 19 i Västerås.

Välkommen!

Kulturredaktionen

Läs Erik Jersenius essäer här:

Den totalitära ensamheten del 1

Den totalitära ensamheten del 2

Den totalitära ensamheten del 3

Mer läsning

Annons