Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schyffert gillar baren – men inte Skrapan

Henrik Schyffert har varit full i Skrapan men dissar byggnaden. I november kommer han till Västerås – en stad han älskar – för att göra hållbarhetsshowen ”Ägd” tillsammans med Fredrik Lindström. 

Annons
kommer i november. Fredrik Lindström och Henrik Schyffert följer upp ”Ljust och fräscht” med den nya föreställningen ”Ägd – pengarna eller livet?”Foto: Vilhelm Stokstad /TT

Henrik Schyffert är Sveriges okrönte humorkung och hans partnerskap med Fredrik Lindström har jämförts med Hasse Tage av ”Kulturnytt”. Efter succén med showen ”Ljust och fräscht” för några år sedan drar Schyffert och Lindström på turné med ännu en samhällsskildrande föreställning: ”Ägd – Jakten på ett rikare liv”.

Tesen rörande dagens konsumtionssamhälle och ekonomifixering är: Varför kör vi på när alla tidigare ekonomiska bubblor slutat i gigantiska krascher?

– Därför att vi tror att det lönar sig. Marknaden släpps fri och vi kan köpa massor av dyra skal till våra Iphones. Förr lönade sig kristendomen: man trodde på Gud och därför knullade inte folk runt. Nu lönar sig marknaden mer än Gud, säger Henrik Schyffert.

Duon kommer att framföra showen i Bombardier Arena 20 november.

Hur mycket humor kontra samhällstillvändhet blir det?

– Vi använder skämt för att prata om ämnet. Varför vågar inte svenskar prata om pengar eller visa att man är rik?

46-åringens självbild är just ”en vit priviligierad man ur övre medelklassen”. Segment av föreställningen speglar hans levnadssätt.

– Jag köper en massa teknik jag inte behöver och överkonsumerar som alla andra, säger Schyffert.

När han var i Indien för att regissera ”Jättebästisar”, som börjat sändas på TV4, såg han en äldre dam lämna in sitt paraply för reparation.

– Det gav mig en riktig tankeställare och jag har börjat tänka efter mer innan jag bara slänger i väg pengar.

Killinggängetmedlemmen har varit i Västerås många gånger och en nära vän till honom bor i staden.

Schyffert gillar Sky Bar i Skrapan.

– Där har jag varit full men jag minns det väldigt bra, ha ha.

Han klassar dock Skrapan som skrytbygge.

– Det är ju bara för lustigt med kommuner som ska visa att staden är på gång genom att få upp gigantiska byggnader, även om det var länge sedan den byggdes nu.

Om komikern får välja är Botaniska trädgården vid Rudbeckianska gymnasiet trivsammast.

– Det är jag och alkisarna som gillar det där, ha ha. Nej, men jag tycker verkligen att det är fint där med Domkyrkan också. Jag älskar Västerås.

I Riksdagsvalet i september kommer Henrik Schyffert att rösta på Socialdemokraterna.

– Jag tror inte att vi klarar av fullständig frihet, vi behöver styras hårdare än vi tror. I grund och botten är människan ganska girig.

Humorister. En del jämför konstellationen Fredrik och Henrik med komikerparet Hasse & Tage.

Mer läsning

Annons