Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinfoniettan ordnade en festkväll

Äntligen fick vi i går höra ett soloverk, ett nytt, med Västerås sinfoniettas konsertmästare Daniel Frankel. På köpet fick vi uppleva en pianist i världsklass och en sympatiskt sammanställd symfoniorkester. En riktig festkväll!

Annons

Sveriges nationella ungdomssymfoniorkester bildas av unga musiker som har kommit en bra bit på väg i sin utbildning, så långt att de kan sälla sig till en orkester av Västerås sinfoniettas kaliber. I går var två av kvällens tre verk riktigt stora klassiker, rejäla kraftprov för de unga musikerna.

Brahms Symfoni nr 1 blev i dirigenten Johannes Gustavssons energiska hantering en bred och flödig upplevelse, upptrappad i sista satsen mot nära extatiska höjder.

När Marianna Shirinyan, armenisk pianist på världens arenor, tog sig an Griegs Pianokonsert var det nog utanför publikens referensramar. Hennes spel var eldigt men ändå stringent och avvägt med ljuvligt lyriska uttryck. Grieg skulle ha gillat tolkningen.

Och så var det Daniel Frankel som inledde kvällen i mörker med Jesper Nordins Calm like a bomb för soloviolin och elektronik. Vi hade hoppats få höra även Frankel i något klassiskt bekvämt verk men här var han en medaktör i vittförgrenade elektroniska klanger av stormstyrka. Han spelade dock virtuost och vi måste respektera hans strävan att pröva nya genrer.

Mer läsning

Annons