Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista natten med storbandsgänget

Sista turnén. Sista spelningen. Sista kvällen med Jan Slottenäs Storband efter 25 år.

Annons

En kort tapto på trumpet, en kyss som lämnar läppstiftsmärke på kragen till tonerna av Tiger Rag. Men avskedet är egentligen ett förklätt återseende…

Mitt i mässingsglöden från trombonerna och trumpeterna, från det hoande gapet ur saxofonernas gap, glädjen, kraften energin: det vackra vemodet. Glenn Millers musik från 1930-talets slut och -40-talets början markerar slutet på en tideräkning och början på den andra, truppernas tramp i Europa till det japanska flygvapnets motorer som den 7 december 1941 river den hawaiianska söndagsmorgonens blekblå himmel sorgflortunna strimlor. Mitt i melankolin – melodierna. In the Mood, Chattanooga Choo-Choo, I’m old-fashioned. Lika amerikanskt som när sommarvinden får äppelpajen i fönstret att svalna.

Jan Slottenäs och hans storband har fångat energin, andan, glädjen och tunna stråk av vemod i sin Glenn Miller-repertoar. Den två timmar långa spelningen är bandets historia lika mycket som swingens. Att bli sedd, uppfattad. Att bli tagen på allvar. Och att stanna kvar. Att inte förtorka som höstlöv under parkbänkar utan förbli evergreen.

Det är inget dåligt farväl som storbandet bjuder på heller: uppbackade av sångtrion The Adam Sisters och kvartetten Infourmation, tillsammans med croonern Jens Berggren. Lackskor, smokingbyxor, ögonblå kavajer, flugor, soundet… så hålls legenden vid liv. Nummer för nummer, solo för solo, takt för takt, ton för ton – ända tills Jan Slottenäs Storband tystnat. Men det blir ingen lång vila, bara ett drygt tre månader långt ”på återseende”. Från och med den 1 juli står ett annat namn på storbandets notställ: The World Famous Glenn Miller Orchestra.

Sista dansen har ännu inte börjat, än finns det tid att bjuda upp. Vår plats är på dansgolvet och den övriga världen får snällt vänta.

Dan Linder

Mer läsning

Annons