Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soran vill ha uppmärksamhet

Soran Ismail är 24 år och redan ute på Sverigeturné med en egen föreställning. I den tar han chansen att fördjupa sig i ämnen han tycker är viktiga. Imorgon kommer han till Västerås.

Annons
Soran Ismail, gästar Konserthuset torsdag kväll.

Efter en dryg månads turnerande börjar han bli riktigt varm i kläderna.

– Det är väl lite mer politiskt än tidigare. Jag ifrågasätter om alla ska ha rösträtt och om demokratiformen är den bästa man kan komma på. Och så pratar jag lite grann om hur lätt det är för killar att fastna i de könsroller vi har, hur det kan vara skadligt och destruktivt.

Tidigare har Soran turnerat med bland annat Raw-gänget.

Varför blev det en helt egen show?

– Det blev självklart. Och det är det roligaste, för då får jag snacka mer. Man får mer tid att bre ut sig och behöver inte bara skämta utan kan fördjupa sig och landa mer i det man snackar om. Just i själva resandet är det förstås kul att ha någon med sig. Men på scenen är det skönt att stå där själv och prata om det jag vill prata om.

Det är aldrig läskigt?

– Nej, gud nej, det här kan jag! Ju mer tid jag får desto bättre är det.

Soran säger att det finns två olika sidor som driver honom. En som tycker om att få folk att skratta och en annan som är mer resonerande och ifrågasättande. Båda får ta plats på scenen.

– Där har jag hittat en plattform för att uttrycka mig.

Du låter självsäker, är du det?

– Nej, eller det beror på. Jag litar på att jag kan vara kul. Men jag har god självinsikt och saker som jag inte kan stör mig inte. Jag tycker till exempel att jag är ful, men det gör mig absolut ingenting.

Soran Ismail är en man som brinner, som inte kan låta bli att tycka och tänka och gärna lyfter politiska frågor med hjälp av humor. Han håller sig ständigt ajour med vad som händer i världen, främst via twitter men också genom att läsa mycket nyhetstidningar, ledarskribenter och andra politiska tyckare. Engagemanget bär han med sig från barndomen. Soran är uppväxt i Knivsta och Uppsala, men hans föräldrar kom från Kurdistan till Sverige som politiska flyktingar.

– Som barn blir man då itutad en annan medvetenhet än kanske många andra vars föräldrar är födda och uppvuxna här. Jag var med på demonstrationer under hela min barndom. Jag tror man ser världen och problemen lite tydligare då, säger Soran och tillägger att han fortfarande blir chockad över att folk blir förvånade över händelser som sker ute i världen.

– Visst, det är ju skönare att blunda. Jag har förståelse för det. Men i mitt fall är det inte ett alternativ.

Det enda som kan få Soran att avvakta med att skämta är riktig ilska.

– Då får man lugna ner sig lite grann så att man får distans till det. Annars går allt att skämta om, det handlar alltid bara om hur man gör det.

Annons