Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stans after work-kultur är unik

Rytterne Röjs publikfriare Georg Sibbern berättar om glädjen att spela inför nyktra människor, varför Blue Moon Bars AW är unik i Sverige och var han helst varvar ned med en öl efter jobbet.

Annons
ett sånt drag! Rytterne Röj brukar kunna  få publiken att trivas – och då trivs förstås också sångaren och                 publikfriaren Georg Sibbern som fisken i vattnet.  Foto: Henrik Lundvall

Coverbandet Rytterne Röj har funnits i 17 år. Georg Sibberns självvalda epitet är publikfriare och han har sedan 2008 tillsammans med bandet figurerat ungefär fyra gånger per år på afterworkscenen i Västerås. Eller rättare sagt Blue Moon Bars livescen.

Den 44-årige säljaren beskriver BMB:s veckoliga afterwork på fredagar som unik i vårt avlånga land.

– Åtminstone har jag aldrig hört om ett annat ställe i Sverige som varje fredag lastar in 500–1 000 männi-skor redan vid klockan halv sju. Visst är det kanske starkare kultur i Sälen och på Gotland men inte en fredag mitt i månaden när det inte är säsong. Det gör BMB till ett väldigt genuint afterwork-häng, säger Sibbern.

Att spela inför många människor så tidigt på kvällen skapar en positiv psykologisk effekt för Georg Sibbern. Genuin glädje som genomsyrar allsångande, nyktra åskådare är en sinnesstämning Sibbern värderar högt.

– Mer eller mindre nyktra människor som har hela helgen framför sig skapar en fantastisk stämning. Folk kan komma hem redan vid klockan nio och känna att de har haft en bra kväll.

I kväll spelar Rytterne Röj på Aros Congress Center under ett företagsevent. Nästa gång de rutinerade musikerna intar scenen på BMB är den 4 april. De är fullt medvetna om hur man försätter publiken i gungning.

– Guns N’Roses fungerar alltid bra och likaså 80-talsdängor överlag. Disko- låtar är roliga och nyckeln till bra drag är gungig musik, så då fungerar ”En kväll i juni” egentligen lika bra som Guns N’Roses.

Var tar du helst en öl efter jobbet i Västerås?

– Jag är svag för Bishop’s Arms. Det är fint att ta en pint öl i häftig, engelsk miljö.

Det är för många det mest fundamentala segmentet i afterwork: ett miljöombyte. Om det så är till ett stråligt Pitchers eller mer finstämda Hattfabriken.

Sibbern flyttade till Västerås 1992.

Hur har utelivet förändrats?

– Det har förändrats mycket och jag tycker att det har utvecklats. Det är mer nischat för mat, kultur och livescener.

Han kom till Västerås med föreställningen om en industristad.

– Men jag tror att jag missade det ganska precis. Det finns ett enormt utbud i Västerås bara man tar sig hemifrån. Det är bara att se på Facebook hur det bombas med förslag om kulturupplevelser, vilket är hur kul som helst, säger Georg Sibbern.

Mer läsning

Annons