Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ståuppkomik med bra bett

Özz Nûjens ståuppföreställning är smart, modig, tempofylld, rolig – och vulgär. Den utlovade dåliga stämningen infinner sig aldrig.

Annons
Stämningshöjare. Özz Nûjen drev med det konflikträdda Sverige – ett land som han samtidigt älskar.

När Özz Nûjen besökte Konserthuset ihop med Raw-gänget i fjol byggde hans framträdande mer på adrenalin än manus. En besvikelse.

Men i föreställningen Dålig stämning bjuds det på helt andra bullar.

Det är en genomtänkt show av en komiker som verkligen vill säga något.

Inledningen är raffinerat elak. På en filmduk visas kungens Nu-vänder-vi-blad-presskonferens. En långdragen pinsamhet från början till slut, inklusive kungligt pladder om ”älgrumpor” som han möjligen skymtat i skogen, och utan en enda kommentar från Nûjen. Så kan bitande satir också skapas – ta verkligheten och visa den rakt av.

Senare blir det knäpptyst i salongen under ett par personliga och allvarliga partier. Nûjen berättar om sin fasa när han som liten pojke ser den turkiska regimens hantlangare slänga av hans sargade pappa från ett lastbilsflak – en skräck som fick honom att bli sängvätare ända upp i tonåren.

Mycket i Özz Nûjens föreställning handlar om mänsklig dumhet: diskriminering, fördomar, rädsla för det annorlunda. Ibland är han nära att bli predikant men han syr alltid ihop det snyggt med ett förlösande skämt.

Som komisk hantverkare tillhör han de bästa bland svenska ståuppare. Han vet hur man får till en vändning och dessutom är han bra på att spela roliga karaktärer.

Svensk mesighet och trygghetsnarkomani är ett vanligt ämne i ståuppbranschen, men Özz Nûjens perspektiv ger onekligen mer bett i iakttagelserna.

– Jag är alltid oppositionell, säger han.

En bra utgångspunkt för en komiker.

Ståupp

Dålig stämning, Özz Nûjen Var: Konserthuset

När: Fredag kväll

Annons