Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppade ”balkongschabrak” på Hahrs hus

Får nybyggda balkonger se ut hur som helst? Nej, speciellt inte på ett hus ritat av Erik Hahr. Men byggnadsnämnden i Västerås gav utan att blinka bygglov till balkonger som byggnadsantikvarien kallar ”schabrak” och ”oestetiska”.

Annons
Kritisk. Torbjörn Lindstedt, byggnadsantikvarie på Västmanlands länsmuseum kunde av en slump stoppa för stora balkonger på det gamla huset ”Helvetet” på Lidmansvägen. Huset är ritat av förre stadsarkitekten Erik Hahr och är skyddsvärt. Lindstedt varnar för ”de små förändringarnas tyranni” i stadsbilden i en tid när politiker blir fartblinda.

Det var tillfälligheter, ren flax, att byggnadsantikvarien Torbjörn Lindstedt vid Västmanlands länsmuseum i tid fick ett ord med i laget om balkongerna som ska byggas på det drygt 90-åriga Erik Hahr-huset på Lidmansvägen.

När VLT står med Lindstedt och tittar upp mot fasaden på baksidan av huset på Lidmansvägen råder äntligen en viss frid över den långdragna balkongfrågan. Lindstedt är inte helt nöjd men efter hans ingripande blir balkongerna i alla fall mindre än i det ursprungliga förslaget.

Huset ritat av förre stadsarkitekten Erik Hahr, fick en gång i tiden smeknamnet ”Helvetet”. Huset intill, byggt 1905, kallas ”Himmelriket”. Det har redan försett med för stora, klumpiga balkonger, tycker Lindstedt. Till Himmelriket hann uppenbarligen ingen byggnadsantikvarie fram i tid.

Det har nu gått flera år sedan bostadsrättsföreningen Kalla 3 i ”Helvetet” tog beslut om att bygga balkonger till en del av lägen- heterna. Som en utveckling av fastigheten och för att göra den trevlig att bo i, förklarar Sven Eriksson i bostadsrättsföreningen. Eriksson understryker att från bostadsrättsföreningen sida har de varit mycket noga med estetiken, att balkongerna ska smälta in på det gamla huset. De skulle byggas in mot gården, alltså inte på fasaden mot Lidmansvägen.

Den 15 januari 2013 gav byggnadsnämnden bygglov för nya balkonger, 3 meter breda och 1.40 djupa. När en av de boende i huset överklagade beslutet hamnade ärendet hos länsstyrelsen för prövning. Den som överklagade ansåg att balkonger skulle lägga hennes kök i mörker dygnet runt. Länsstyrelsen har inget med det byggnadsantikvariska att göra men det var där man upptäckte att kommunen inte följt lagen och inte kallat in byggnadsantikvarie. Så i augusti 2013 upphävde länsstyrelsen bygglovet. Huset byggt 1921 bedöms som en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Nu är det inte bara Torbjörn Lindstedt som tycker att det var ett misstag av byggnadsnämnden att inte ta in utlåtande från byggnadsantikvarie. Även ansva riga i kommunen är ångerfulla.

– Det var en lapsus. Det borde vi ha gjort säger Ragnar Voigt till VLT. Han är arkitekt på stadsbyggnadskontoret.

– Men vi har haft sådana här balkongärenden förut och jag tyckte att de här balkongerna stämde väl överrens med vad vi har sett tidigare.

Ärendet stannade på Voigts bord och stadsantikvarien Jan Melander fick ingen vetskap om balkongfrågan. Även Melander påpekar för VLT att huset har högt skyddsvärde. Efter Torbjörn Lindstedts krav på nytt förslag på balkongstorlek har balkongföre- taget Balcon i Stockholm presenterat ett. Balkongerna blir mindre, 2.40 breda och 1.30 djupa.

Torbjörn Lindstedt är inte helt nöjd men vet att en kompromiss måste göras med de lagar som säger att balkongerna ska vara tillgängliga: man måste komma ut med en rullstol och kunna vända den.

Exemplet Helvetet väcker den angelägna frågan hur ofta den här typen av förändringar i gamla hus slinker förbi byggnadsantikvarisk expertis. Ja, då och då, om man får tro Lindstedt. Han är ny byggnadsantikvarie i stan, jobbade här i slutet av 90-talet och är nu tillbaka. Han är positiv till mycket som hänt i Västerås under de år han varit borta. Men han har också gjort sina lovar runt balkonger i stan och tagit bilder på det han tycker är för klumpiga balkonger på gamla hus. 

– Hus måste få förändras, man brukar prata om byggnaders årsringar där man kan se vilka förändringar som gjorts. Men vi måste också se upp. Vi som byggnadsantikvarier ser ett starkt exploateringstryck i städer över hela landet och en vilja att lätta upp regelverket kring plan- och bygglagen vilket gör svårare att överklaga och tuffare att bevara miljöer i framtiden, säger Lindstedt. Men det handlar också om de små förändringarnas tyranni på skyddsvärda hus, menar han. En balkong här, ett utbytt fönster där, en balkongstötta där. Nu, i tider av stor bostadslöshet, finns risk att politiker blir fartblinda, säger Torbjörn Lindstedt som tycker att dagens politiker i mångt och mycket agerar likadant som dem på 1950- och 1960-talen när det rådde rivningshysteri.

kritisk. Torbjörn Lindstedt, byggnadsantikvarie på Västmanlands länsmuseum kunde av en slump stoppa för stora balkonger på det gamla huset ”Helvetet” på Lidmansvägen. Huset är ritat av förre stadsarkitekten Erik Hahr och är skyddsvärt. Lindstedt varnar för ”de små förändringarnas tyranni” i stadsbilden i en tid när politiker blir fartblinda.
NÖJD. Sven Eriksson bor i huset och försäkrar att de från bostadsrättsföreningens sida varit noga med att balkongerna ska smälta in på fasaden. Foto: Margareta Andersson
Exempel. Vänstra bilden visar väl avvägda balkonger, enligt Torbjörn Lindstedt, den högra visar överdimensionerade balkonger som måste stöttas. Lindstedt har tagit bilderna på Karlsdal i Västerås.

Mer läsning

Annons