Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigebosatt journalist får pressfrihetspris

Den jemenitiska journalisten och bloggaren Afrah Nasser prisas av pressfrihetsorganisationen CPJ för sin bevakning av hemlandet. Sedan sex år lever hon i exil i Sverige.

Annons

Afrah Nasser tvingades fly från Jemen under den arabiska våren efter att hon skrivit om protesterna mot regimen.

Afrah Nasser är en av de fyra journalister som tilldelas CPJ:s internationella pressfrihetspris i år.

”Pristagarna är de modigaste och mest hängivna. De är exempel på att journalistik spelar roll”, säger CPJ:s generaldirektör Joel Simon i ett pressmeddelande.

På Twitter skriver Nasser att hon hoppas att priset kommer att rikta uppmärksamhet mot den jemenitiska pressens situation.

”Om de inte är fängslade, torterade, attackerade, åtalade, nedskjutna, misshandlade, är de självcensurerade”, skriver hon.

Den nu 32-åriga Afrah Nasser sökte politisk asyl i Sverige i samband med arabiska våren 2011 efter att hon mottagit dödshot för sin kritik av regimen.

Sedan dess har situationen i Jemen trappats upp till blodiga strider mellan de shiamuslimska huthirebellerna i norr och landets sunnimuslimska regering.

Bosatt i Göteborg bevakar Nasser hemlandet på sin blogg och hon har skrivit för medier som CNN och al-Jazeera. Hon har fått flera priser tidigare, bland annat Dawit Isaak-priset av Publicistklubben 2014.

Förutom Nasser prisas även den fängslade kamerunske journalisten Ahmed Abba, thailändaren Pravit Rojanaphruk och Patricia Mayorga från Mexiko.

Mer läsning

Annons