Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges största schlagerfiasko!

Torsdagen 27 maj 2010, en historisk dag i svensk schlagerhistoria. Då hände det som bara inte får hända, en händelse jag haft en känsla av skulle hända ända sedan den där svenska Globenfinalen i mitten av mars.

Annons

Sverige är för första gången någonsin inte kvalificerat till en final i Eurovision Song Contest. Utröstade. Förnedrade. Chockade.

Ja, säkert en del i alla fall, men som sagt inte jag. Jag fattade ingenting när Anna Bergendahl vann delfinalen i Malmö, än mindre när hon upprepade saken i schlagerfinalen. Där fanns ju andra låtar och artister som skulle funka sååå mycket bättre ute i Europa.

Visst är Annas ballad vacker, men i årets balladtäta startfält stod den sig slätt. Varför? Kanske, ett stort kanske, för att Anna hållit fast vid en enkel, avskalad scenshow. "Jag är inte en sån som dansar och showar. Vi har satsat på enkelhet" sade Anna själv i en intervju i VLT i onsdags. OK, säger jag, vad gör du då i denna tävling där extravaganta, ibland galna scenshower de senaste åren varit ett måste för att plocka poäng internationellt. "Det är klart att en karriär utomlands står på spel", sade Anna i en Aftonbladetintervju i går.

Ja, efter det här praktfiaskot står nog Annas inomlandskarriär också på spel. För hon kommer för alltid att ihågkommas som "Hon som såg till att Sverige missade schlagerfinalen". Kanske kan hon bygga en inrikeskarriär på det, så som supernollan Jahn Teigen gjorde i Norge. Men hur kul är det på en skala?

Men nu ska vi inte kasta all skit på stackars Anna - hon blev dock framröstad av svenska folket och svenska jurygrupper att tävla i Oslo. Den största förloraren, losern, är ju ändå schlagergeneralen Christer Björkman. Igen. Efter åratal av bottenplaceringar för Sverige, under hans ledarskap, skulle det vända 2010. Det lovade han när han presenterade sina nya sex Europajurygrupper som i svenska finalen fick rösta "för att vi skulle skicka ett bidrag som går hem på hela kontinenten". Dessa jurygrupper placerade Salem Al Fakir och Eric Saade i topp - som jag gjorde -och Anna B placerade de först på en femteplats. Men Björkmans juryar kördes över och så var ännu en av hans satsningar ett fiasko.

Herr Björkman är svensk schlager. Han har sen tio år tillbaka ett finger med i allt. I låtval, i juryarbetet, han väljer ut artister till bidragen och bestämmer vilka Jokrarna ska bli. Och ett massa annat bakom kulisserna. Och som sagt, under hans ledning har Sverige radat upp bottenplaceringar i Europafinalen år efter år. Och nu gick vi alltså inte ens dit!

Jag har redan tidigare krävt att han byts ut mot någon som tänker nytt och annorlunda. I en idrottsförening hade han blivit sparkad för länge sen efter alla usla resultat.

Dags för SVT att vakna nu. För schlagerälskarnas skull. För tävlingens skull. För Sveriges skull.

Fotnot: Alla finalbidragen får ni i lördagens VLT. Om ni nu bryr er och tänker se finalen...

Mer läsning

Annons