Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrarna jazzar loss i helgen

”Tillhör eliten av Europas jazzsångerskor”. Så löd en del av motiveringen när Rigmor och Christina Gustafsson vann Anita O’days-musikpris. I morgon lördag har du chansen att höra dem på Jazzens Museum.

Annons
Christina och Rigmor Gustafsson.

Året var 1996, när duosamarbetet först tog fart. En lokal arrangör ringde för att fråga om systrarna Gustafsson inte kunde tänka sig att sjunga tillsammans hemma i Värmskogskyrkan i Värmland? De tackade ja till erbjudandet och efter att de genomfört uppträdandet tyckte kyrkans präst att man borde göra en tradition av det hela. Och så blev det.

– Vi har spelat hemma i Värmskog nästan varje år sedan dess, med få undantag, berättar Christina Gustafsson.

Till en början var det tänkt att samarbetet dem emellan skulle bli exklusivt för hembygden, då de inte ville bli jämförda eller ihopklumpade med varandra. Som två individer med separata identiteter och karriärer tog de till en början ett aktivt val att inte göra så mycket tillsammans.

– Det är ju otroligt kul att spela tillsammans. Så man kan väl säga att vi inte orkade hålla oss till vad som var tänkt från början, skrattar Rigmor Gustafsson.

2009 syntes systrarna tillsammans i ”Allsång på Skansen” och sedan i ”Så ska det låta”. Rigmor, den av systrarna som kanske synts mer frekvent, har sjungit på kronprinsessan Viktorias bröllopskonsert och födelsedagsfirande, samt på Nobelfesten. Hon har även varit sommarpratare i P1 och har fyra guldskivor i bagaget.

Men nu är det alltså dags för syskon-paret att tillsammans inta Jazzens Museum, på lördag klockan 19.30.

– Första gången vi var på Jazzens Museum tror jag att det var Rolf Carvenius, en riktig eldsjäl, som bokade oss, berättar Rigmor.

– Just på den spelningen hade vi verkligen jättetur med vädret och publiken var kanon. Så det ska bli kul att komma tillbaka, fyller Christina i sin systers minnesalter.

Jazzturnén, som rullar för fjärde gången, bjuder på blandad kompott av gammalt och nytt material. Under kvällen kommer man att kunna höra musik från både Christinas och Rigmors egna skivor samt låtar som de ”lånat” av andra artister.

– Det är alltid svårt att veta exakt vad folk gillar och vad de vill ha, men vi kommer att blanda klassiker med modernare jazz och pop, tillsammans med våra fantastiska musiker Svante Söderqvist och Mathias Algotsson, säger Christina Gustafsson.

Mer läsning

Annons