Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåmas besviken på radioteater

Västeråsproducenten Tåmas Persson anklagar teaterchefen och radiochefen för att ha stulit hans programidé.

Annons
FICK NOBBEN. Västeråsaren Tåmas Persson, som länge sysslat med improvisations-radioteater som hobby, presenterade sin programidé men fick ett nej. Nu tycker han att Teater Västmanland och Radio Västmanland gjort verklighet av hans idé – men utan hans medverkan. Foto: Nora Nergiz Westerbergh

VÄSTERÅS. Förra månaden sände Radio P4 Västmanland det nya programmet ”Låt höra”. Ett program som Tåmas Pettersson menar att han blivit snuvad på.

I slutet av augusti förra året tar Tåmas Persson, läraren som sedan länge drivit hobbyprojektet Improradio-teatern, kontakt med Västmanlands teaters chef Kajsa Giertz och ber om ett möte. Han vill presentera sin programidé: att tillsammans med skådespelare från teatern göra ett improvisationsteaterprogram som kunde spelas in live i teatercaféet inför publik och sedan sändas i Radio P4 Västmanland.

Mötet genomförs ganska snart. Tåmas beskriver mottagandet av idén som väldigt positivt, med en närande diskussion kring upplägget.

De bestämmer att Kajsa Giertz ska ha ett möte med Radio P4:s programchef och sedan återkomma.

– Jag tänkte att Kajsa får sköta den kontakten eftersom hon var så positiv och eftersom jag fått nobben av Grandin tidigare, berättar Tåmas Persson.

I början av september återkommer Giertz till Tåmas om hur mötet gått: ”Vi hade ett bra möte och funderar kring olika sätt att samarbeta. Jag berättade om vårt möte och har skickat över dina ljudexempel till henne. Hon ska fundera och återkoppla.

”Hör av mig om vi ser möjligheter för ett samarbete. Det vore kul” skriver Kajsa i mejlet som VLT fått ta del av.

En knapp månad senare har Tåmas inte hört något från Giertz, så han mejlar teaterchefen igen för att fråga hur det går, om det blir något samarbete.

Ett par dagar senare svarar hon att programchefen Maria Grandin vill gå vidare med en annan samarbetsidé tillsammans med endast teatern.

– Jag har fått nej många gånger så jag tänkte inte så mycket mer på det, jag kör vidare med mina grejer som vanligt.

För några veckor sedan blev Tåmas Persson tipsad av en kompis att lyssna på det nya programmet ”Låt höra”. På Radio Västmanlands hem- sida presenteras det som ”Västmanlands och Teater Västmanlands gemensamma satsning på teatersport” och i sändningen beskrivs programmet som ”kombination av improvisations-teater och radio”.

– Jag lyssnade och blev först förvånad eftersom det känns som de har snott mitt koncept rakt av, sedan blev jag uppgiven över att de bara kör över mig som ensam aktör på det här viset.

Men improvisationsteater på radio är inget du har ensamrätt på?

– Nej, men den typen av teatersport är inte vanlig. Och de gör ju sitt program efter att jag haft ett möte där jag presenterat konceptet. Idén, livepubliken, inter-aktionen, platsen – jag känner igen allt i deras program. De har tagit det vi diskuterade och kört på utan mig!

När VLT kontaktar teater-chefen Kajsa Giertz säger hon att idén till ”Låt höra” ”verkligen inte är Tåmas”.

– Det är väldigt olyckligt om han känner så.

Kajsa Giertz menar att hon och en skådespelare ur ensemblen, helt oberoende av mötet med Tåmas, tyckt att det var dags för ett samarbete med radion. Eftersom radiochefen var positiv sattes en projektgrupp ihop med medarbetare från både teatern och radion för att arbeta fram en bra programidé.

– Vi pratade först om ett västmanländskt ”På minuten” men ville att det skulle utvecklas till något mer eget.

Det blev ”Låt höra”, som sänts i två avsnitt i maj.

Tycker du inte det liknar Tåmas Perssons idé om ett teatersportprogram som han presenterade för dig i höstas?

– Det är inte ens teatersport som vi gör. Det är ett lekprogram med olika grenar som man improviserar kring.

Men på radions hemsida presenteras ju programmet som teatersport.

– Det visste jag inte, det är olyckligt att de skrivit så för det är det inte. Men oavsett det så är teatersport inget Tåmas har patent på.

Radio P4:s programchef Maria Grandin menar också att programidén är något som växt fram genom ett samarbete mellan hennes medarbetare och medarbetare från teatern, på initiativ av henne och Kajsa Giertz.

– Vi har i vårt uppdrag att samarbeta med olika kulturinstutitioner, vi har länge försökt få till ett samarbete med teatern.

Nämnde inte Giertz sitt möte med Tåmas när du och hon träffades första gången?

– Kanske hon gjorde. Men det är inget jag kommer ihåg, det var så längesen.

Vad tycker du? Jämför själv!

Lyssna på Tåmas Perssons gamla imrovisationsradioprogram och Låt höra på vlt.se!

Tåmas Perssons Improvisationsradioteater: http://improradioteatern.se/arkiv.htm

Avsnitt 1 av Låt höra: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112=5859921

Avsnitt 2 av Låt höra: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112=5865972

teaterchefen. Kajsa Giertz, chef för Västmanlands teater. Foto: VLT/arkiv

Mer läsning

Annons