Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern satsar på att få skratt

Ilskan och frustrationen har varit stor på Teater Västmanland i år. Men nu satsar ensemblen på att ställa till med en skrattfest på Västerås teater.

Annons
Iförd peruk och 1600-talskläder presenterade regissören Tomas Tjerneld satsningen.

Den 8 oktober är det premiär för höstens stora satsning. Fem Molière-pjäser har

stuvats om till en ny berättelse av Tomas Tjerneld som också är regissör.

Föreställningen, som heter just Föreställningen, beskriver han som ”en skruvad och överraskande kostympjäs”.

– Det är ett teatersällskap på 1600-talet som ska sätta upp en pjäs. Den ska vara

färdig om två timmar för då kommer kungen till den stora premiären, berättar han.

Publiken får följa teatersällskapets lätt panikslagna repetitionsarbete. Eftersom det inte finns tillräckligt många skådespelare tvingas de spela flera roller samtidigt.

– Det saknas tid, pengar, skådespelare. För att inte tala om avsaknaden av kunskap

och förståelse från högre ort, säger Tomas Tjerneld.

Goda möjligheter till att dra paralleller med debatten kring Teater Västmanland, kan tyckas. Men vid måndagens pressträff i Västerås teaters kafé aktade sig Tomas Tjerneld för allt för entydiga varudeklarationer.

– Det känns viktigt att berätta den här historien. Hela Sverige befinner sig i en

situation där vi bör spela just den här pjäsen.

Åtta skådespelare står på scen, inklusive Tomas Tjerneld som inte bara regisserar utan också har rollen som regissör i pjäsen.

Dessutom medverkar tre musiker under ledning av Andreas Kullberg som komponerar musiken. Det blir flera sånginslag på scen, men orkestern får också en viktig uppgift i att förstärka berättelsen med stämningsskapande musik.

Scener och situationer har plockats från fem komedier av Molière: Improvisation på slottet, Kritiken mot Hustruskolan, Läkare mot sin vilja, Kärleken som läkare och Monsieur de Pourceaugnac. Dessutom har Tomas Tjerneld, som han uttryckte det på gårdagens pressträff, hjälpt Molière en del på traven.

För Teater Västmanland blir Föreställningen den sista uppsättningen inför det som

teaterstyrelsen lanserat som en nystart.

För Tomas Tjerneld själv, liksom Katarina Söderberg, blir det också ett tack och farväl till Teater Västmanland där de verkat i 30 år som skådespelare. Vid årsskiftet slutar de.

I höstens satsning gör två pensionärer comeback. Jan-Erik Hagström, skådespelare på teatern 1987–2007, återvänder, liksom Lisbet Wahlström som står för scenografi och kostymdesign.

På scen står också Bodil Malmberg och Cicilia Sedvall, välkända för Västeråspubliken från en lång rad föreställningar.  Även Anja Rajic och Jamil Drissi har medverkat i tidigare produktioner hos Teater Västmanland. En ny bekantskap blir Jens Lindvall som häromåret gick ut Teaterhögskolan i Malmö.

Annons