Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterns öde diskuterades

Vart är Teater Västmanland på väg, var rubriken på tisdagskvällens öppna debatt på teatern.

Annons

På scenen beröda politiker, och med ett femtiotal deltagare i salongen.

Teatern står inför nedskärningar, 12 av de 39 medarbetarna är varslade. Styrelseordföranden Olov Walldén (S) talade om att man nu skulle arbeta mot en vision, ”teatern ska bli en god teater och byggnaden ett levande hus”.

– Men först måste vi lägga oss på en lägre nivå innan vi kan klättra uppåt igen, ansåg Olov Walldén.

En man i salongen höjde rösten och undrade om det hittills alltså varit en dålig teater och ett dött teaterhus.

– Vi måste också fråga oss vad det beror på att det inte kommer så många besökare till teatern, kanske är det inte god teater? undrade Maria Lindelöf (KD).

Anders Lerner, tidigare teaterchef i Västerås, hade svårt att se hur det ska gå till att spela teater med en nedbantad ensemble.

– För en stad av den här storleken och en teater av den här typen krävs åtminstone 15–20 personer. Jag ser det som att ni håller på att lägga ner teatern, sa han och vände sig till politikerna men fick genast bifall från åhörarna i salongen.

Olov Walldén tyckte vidare att det var ”livsviktigt med samarbete mellan andra teatrar”, exempelvis med Örebro och fick medhåll av Margareta Israelsson (S).

– Det levandegör teatern och gör det mer intressant för medborgarna, sa Olov Walldén.

– Det är tio mil mellan städerna, det tar tid och det kostar, ett sådant samarbete blir inte billigare, påpekade Anders Lerner.

Mer läsning

Annons