Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tintin blir kvar i Västerås

Ett bibliotek i Stockholm ville rensa bort Tintin från hyllorna eftersom böckerna anses rasistiska. Men i Västerås står böckerna kvar.

Annons

Biblioteket på Kulturhuset i Stockholm bestämde sig för att rensa bort alla böcker om Tintin.

- Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Miri, som leder arbetet med att utveckla Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet, i en intervju med Dagens Nyheter.

Men strax därpå ändrade de sig, de ville lyfta debatten kring diskriminerande litteratur – men att plocka bort böcker är inte rätt väg.

På stadsbiblioteket i Västerås står böckerna på hyllan, och det finns inga planer på att rensa bort dem.

- Det finns ingen sådan diskussion här, jag tror det är viktigt att spegla samhället på olika sätt, säger Eva Matsson, bibliotekschef i Västerås.

- Det finns säkert en hel del historiskt som inte speglar dagens syn, men det finns ett konstnärligt värde i Tintin också, säger Matsson.

Västerås stadsbibliotek gör ett urval när de köper in böcker, det måste vara kvalitativa böcker – samtidigt som de ska uppfylla en bredd.

- Det handlar om böcker med dålig språkbehandling till exempel. Vi har inte haft några diskussioner kring innehållet i böcker på senaste, säger Matsson.

- Det är en balansgång och vad som är ansett som bra kvalitet är inte skrivet i sten.

Innan Kulturhuset tog tillbaka sitt beslut kunde ändå Eva Matsson respektera beslutet.

- Tiotretton är ett väldigt nischat och litet bibliotek, så om de bestämt sig för att nischa sig åt ett håll där Tintin inte får plats så förstår jag det. Vi som är ett stort bibliotek måste spegla bredden och ha till exempel Pippi också, trots att hennes pappa var en negerkung.

Mer läsning

Annons