Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Ledin har blivit allvarligare

Tomas Ledin söker sig tillbaka till rötterna. Han gör folkmusik och smärta och svärta i stället för solig schlager.

Annons

Västerås. Räkna inte med Ledinpop på onsdag. Musikaliskt är Tomas förändrad. Han flörtar med norrländsk folkmusik där banjo och mandolin får ta plats och har bytt lycko-temat mot texter som doftar vemod.

– Det är softare melodier och de nya låtarna drar åt folkmusiken. Countrymedley finns också. Jag var mer rockmusiker med större muskler förr, säger Tomas Ledin eftertänksamt.

Texterna är små berättelser. Ledin tar sin plats i singsongwritertraditionen.

– Jag har blivit så pass gammal och vill sjunga om bygden jag växte upp i. Jag är allvarligare än tidigare. Historierna jag berättar är inte bara sol och glada dagar. Det finns smärta i låtarna.

Sångerna färgas av minnen från uppväxten, somrar hos farfar och farmor och ungdomsåren. Tomas har varit mods, hippie, pacifist, vapenvägrare och vegetarian.

– Det hörde till. Jag äter mycket grönsaker fortfarande, är taoist och praktiserar traditionell kinesisk medicin. Chi gongen håller mig i psykisk och fysisk balans.

I Västerås vill han framför allt ha kul på scenen, kanske också chocka publiken tillsammans med sitt Höga Kustenkapellet. Gamla låtar får en helt ny, utmanande kostym och om det nya materialet svänger det country.

– Vi är ute på en skitkul turné och lär överraska. Folk räknar inte med att få höra gamla låtar på det sättet.

Mer läsning

Annons