Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffade sin döda pappa

En natt vaknade han upp, kallsvettig och i chocktillstånd. Mikael Bojko hade träffat sin bortgångne far i en dröm. Deras relation var dålig under Mikaels uppväxt.

Annons
1970-talsrockare. Mikael Bojko växte upp i Ramnäs och bor nu i Västerås. På lördag spelar han och hans band The Darlings på Bankiren. FOTO ANDREAS SÖNNERGREN

Vilka frågor ställer du till en bortgångenförälder som har orsakat dig smärta? Vars livsstil gjorde att du fick klara dig på egen hand under barndomen. Mikael Bojko, 46-årig Västeråsmusiker, fick chansen.

– Jag sa att jag saknade honom. När jagsedan vaknade upp var jag alldeles svettig. Det enda jag ville då var att somna om igen och fortsätta drömmen, säger Mikael.

Han hyser inget agg gentemot sin far i dag.

– Jag fick ingen uppbackning hemifrån om man säger så, jag bodde med pappa efter att mina föräldrar skilde sig. Han brydde siginte om hur det gick för mig i skolan. Där gällde det att finna motivationen själv.

– Men det fanns alltid mat på bordet och trots allt älskar jag honom, så klart.

Mikael satte detaljerat ord på drömmen – som förvandlades till en låt. Father är en 4,5 minuter lång nedstämd avslutningslåt på soloalbumet Greetings from dusty road från 2011, med ett skimmer av drömsk saknad över sig. Han har aldrig varit så tillfreds med en text, men undviker helst annars att skriva om relationer.

– Fast ibland blir det så ändå, relationer är en viktig del av en människas liv.

Mikael har starka värderingar och står upp för sina medmänniskor. På högstadietförsvarade han en yngre tjej som var utsatt och hamnade då i handgemäng.

– Skulle slåss med en kille och när han krånglade med jackan ”mosade” jag påhonom, ganska fegt av mig. Men senare fick han respekt för mig och vi blev kompisar.

Från stökig elev till lärare – ett yrke som har varit ständigt återkommande för Mikael även om han för tillfället är arbetslös. Den skojfriske musikern är full av kritik när det gäller dagens elever.

– De visar ingen ödmjukhet och är väldigt apatiska, de bryr sig inte. Jag var lite stökig ett tag som elev men sedan mognade man, och det verkar inte dagens elever göra.

Han har en relativt negativ syn på dagens samhälle och en fascinerande – samt extrem – åsikt; Sverige behöver ett krig.

– Det kan jag krasst konstatera, fast det ska vara utan atomvapen. Ett krig skulle skapa mer gemenskap. Folk tycker att man ska sköta sig själv och skita i andra nu för tiden, det har blivit så mer och mer.

Mikael växte upp i Ramnäs och har även bott i Surahammar, Stockholm och nu i Västerås. Livet i en bruksort försöker han delvisskildra i ett nytt projekt – hans första bok.

Mikael får beskriva en perfekt dag.

– Den ska åtminstone innehålla två timmars skrivande på boken, där jag tar mig en kaffe och en macka. Jag mår skitbra av att skriva, det är rofyllt.

Just nu spelar han gitarr och sjunger i The Darlings, som på lördag har en spelning på Bankiren.

– Det är kul att spela på Bankiren, folk dricker mycket där, ha, ha. Vi spelar denmusik jag gillar mest, typ 1970-talsrock.

– Vi ska mosa på, säger Mikael Bojko.

WILLIAM HOLM

Mer läsning

Annons