Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragikomiskt och gripande om ett äktenskap på vulkanens rand

Sanna Krepper gör en storslagen insats när hon under två timmar håller nerven darrande, både med humor och stort allvar, i det som är berättelsen om ett äktenskap i kris.

Annons
Sanna Krepper och Anders Hambreus i Ur vulkanens mun.

Jag är lite förvånad efteråt över att jag under de två timmarna skrattat så mycket som jag gjort. Ett äktenskap i kris är väl ändå inte roligt? Men med Sanna Kreppers vältajmade miner, gester och tonfall går det inte att låta bli. Ibland skrattar vi med Anna, ibland åt henne. Ibland av igenkänning. Nästan alltid är det tragi-komiskt.

Dramatiseringen av Ur vulkanens mun är i stort sett en monolog, där Anders Hambraues mer känns som en mycket viktig rekvisita. Förstå mig rätt, rollen som maken Mats är inte obetydlig och Hambreaus gör den plågade blicken och de sarkastiska replikerna lysande. Men varje minut av föreställningen är Annas.

Ur Vulkanens mun baseras på Helena von Zweigbergks storsäljare med samma namn. Den handlar om Mats och Anna,som reser till Sicilien med sina två barn för att göra ett sista försök att rädda sitt äktenskap. Mycket handlar den om Annas rädsla över att det redan är för sent, att skilsmässan efter resan ska vara enda vägen ut. Men det handlar också om hennes längtan efter ett annat, ärligare liv och hennes egen frustration över vem hon har blivit i sin vilja att vara till lags. Både mot Mats och mot barnen (som Hambreus och Krepper också gestaltar).

Scenografin är enkel men smart. De två små solstolarna gör hjärtskärande ont när de får symbolisera barn som hamnar i skottlinjen. Hela föreställningen känns just som att Mats och Anna står där och vacklar på vulkanens rand. Frågan är om de ska ramla i eller inte, och vad som händer om de gör det.

För ovanlighetens skull läste jag boken efter att jag sett föreställningen, vilket bara bekräftade min aning om att dramatiseringen inte gör så stora avsteg från den litterära berättelsen. Och jag kan inte tänka mig annat än att författaren är tacksam över regissören Christian Tomners sätt att förvalta den.

Vad: Ur vulkanens mun, en föreställning från Örebro länsteater i samarbete med Riksteatern

Var: Västerås teater

När: Onsdag och torsdag, klockan 19

Johanna Bister

(Föreställningen sågs på Örebro länsteater)

Mer läsning

Annons