Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranströmers dikter får ytterligare en dimension

Ung europeisk konstmusik mötte Tomas Tranströmers diktning i New European Ensembles konsert på lördagseftermiddagen.

Annons
Tranströmer i musiken. Under ledning av dirigenten Christian Karlsen genomför New European Ensemble det svenska uruppförandet av Benjamin Staerns Tranströmersånger.Foto: Anders Forngren

Det är svart på bladet av noter, de svarta tassavtrycken och deras bindebågar. Ny experimentell kammarmusik blandad med mezzosopranen Carina Vinkes röst och elektronisk uppbackning av ljudeffekter och diskreta, knappt hörbara rytmer. Under ledning av svenske dirigenten Christian Karlsen bjuder sju kammarmusiker från Europa på en timmes musik, som hämtad ur en film noir med Orson Welles.

Dramatiken och styrkan, hårdhäntheten, kraften i tonerna, vindandet från blåsarna ger konsertens första stycke The Failure of Marsyas av Justin Christensen en dånande känsla, som hotfulla steg i ett mörkt landskap. Vi anar ett kraftfält mellan de två osynliga huvudrollsinnehavarna, Marsyas och Apollon. Marsyas var satyren som utmanade den sköne olympiske guden Apollon på flöjtspelartävling. Som titeln antyder gick det inget vidare för Marsyas, Apollon hängde honom i ett pinjeträd till allom tukt och varnagel.

Ensemblens repertoar är ny. Konserten innehåller flera svenska uruppföranden, som verket Tranströmersånger där den 31-årige tonsättaren Benjamin Staern komponerat en minisymfoni utifrån fyra dikter av Tomas Tranströmer, som själv fanns med i publiken. Dikterna har hämtat ur Tranströmers Sorgegondolen från 1996: April och tystnad, Tre strofer, Tystnaden och Landskap med solar. Tranströmers tydligt tecknade bilder får en ytterligare dimension med hjälp av stråkar, blås och Carina Vinkes röst. Som extranummer spelas en sats ur Arnold Schönbergs serenad, Lied ohne Worte. Stycket avrundar konserten med New European Ensemble och ett ögonblicksmöte med ung, europeisk konstmusik.

Mer läsning

Annons