Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstande Luuk

Kristian Luuk har en lite annorlunda roll i SVT:s valvaka. Han ska småprata med partiledarna om allt annat än politik - och trösta dem som behöver det.

Annons
Christian Luuk - en tröstare.

- Jag ska ta emot dem med en varm kram, berättar han.

När valet är avgjort och partiledarna anländer till tv-huset och SVT:s valvaka välkomnas de med en varm kram. Personen som står där med öppen famn är "På spåret"-programledaren Kristian Luuk, som fått i uppdrag att umgås och småprata med politikerna i kulisserna medan de görs i ordning för tv-studion på valsöndagen den 19 september.

- Jag har en ganska fri roll. Instruktionen är ungefär: "Prata med dem om allt utom tunga politiska frågor". Så jag kan prata med dem om hur de har valt sina kläder, hur mycket de har sovit och om de har druckit vin, berättar Kristian Luuk, som också kommer att dela ut uppmuntrande presenter till de partiledare som är i behov av det.

- Jag har byggt ett litet tröstbord, ungefär som hos tandläkaren, där man kan få en present. Så de som det inte gått så bra för får följa med mig och välja en grej. Det kommer att vara saker som man verkligen blir glad av, som en bra film eller ett gott te. Jag ska verkligen vara snäll mot dem, säger Luuk.

Programledaren själv kommer att skynda sig att rösta så fort vallokalerna öppnar på söndagsmorgonen, för att vara säker på att hinna:

- Jag tänkte hänga på låset med hela familjen. Det brukar vara en fin sak att gå och rösta, det är lite högtidligt.

I år har SVT satsat på att skicka ut flera av sina populära profiler i stället för enbart nyhetsreportrar för att bevaka partiernas respektive valvakor. "Antikrundans" Anne Lundberg och sportprogramledaren André Pops finns bland de som kommer att synas under kvällen.

Mer läsning

Annons