Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Eldsjälarna möts för att dansa

Västerås dance community är en fristad för alla som älskar dans. Här får den som vill träna gratis.

Annons
Dansträning. ”Alla säger att det inte händer saker i Västerås, men det gör det. Och vi kan få saker att hända,” säger Paulina Iacobello som tillsammans med Daniel Soheili Elahi driver Västerås dance community ideellt. Johanna von Gerber, till vänster, och Sandra Hammarsten är två av dansarna.

VÄSTERÅS. Det är sen söndagkväll, men i danssalarna på Fryx är det full aktivitet. Ett tjugotal dansare har samlats för att göra det de älskar. Dansa.

Bakom Västerås dance community står västeråsarna Daniel Soheili Elahi, Isabella Hansen och Paulina Iacobello. Tanken är att alla, oavsett vilken dansskola de går på eller inte går på, ska ha ett ställe att träna på och träffa likasinnade. Ett ställe där de kan ta ut svängarna i stället för att träna hemma framför spegeln.

Träningarna på söndagskvällarna är gratis för dansarna, hyran för lokalen betalas av kulturföreningen A touch of soul. Till juni är hyran säkrad, sedan måste de hitta sponsorer.

Idén till communityn fick Daniel och Paulina när de kom hem efter att ha dansat i New York under ett år. Sedan i slutet av januari har träningarna varit öppna för alla.

– Vi kände att dansen inte var som den borde vara i Västerås. Det finns många dansare och många dansskolor, men ingen plats för alla att mötas, säger Daniel.

Och det är just det som är tanken. På söndagskvällarna får alla chans att träna tillsammans. Här tränar nybörjarna sida vid sida vid proffsen. Danslärare tränar bredvid sina elever. Äldre och yngre.

– Det är en sjuk gemenskap. Folk kommer hit och bara hänger, gör sina läxor här och bara tittar på, eller dansar, säger Paulina.

I maj ordnar också communityn ett showcase där vem som helst får komma och titta och regelbundet ordnas work shops för dansarna. Snart är det dags för vogueing. Vid en tidigare work shop kom 70 dansare.

– Folk vill ha det här och det är så tydligt, säger Daniel.

På dansgolvet tränar Sandra Hammarsten och Veronica Neder. Det har båda tränat dans i många år, dansar på olika dansskolor och tränar akrobatik. Här får de en chans att träffas och träna tillsammans.

– Jag kan utbyta danssteg här. Jag har lärt mig jättemycket, säger Veronica.

Sandra tar några steg, snurrar. Hon älskar känslan av att förmedla någonting med dansen, för henne är det att sprida lycka. Här på söndagskvällen passar hon på att improvisera fram dansen.

– Jag lyssnar på musiken och försöker följa den så mycket som möjligt med rörelserna, säger Sandra.

Lite längre bort i salen tränar Marcus Larsson. Han är här för att han älskar att dansa, han kör mest hiphop men även andra street- stilar. Han är även danslärare på Dansverkstan.

– Jag har många elever som går hit. Det är kul att kolla hur de tränar och utvecklas här, säger Markus.

Mer läsning