Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två timmar under bältet

Trötta sexskämt blandades med en och annan träffsäker iakttagelse när Raw-gänget intog Västerås konserthus på fredagskvällen.

Annons
Mårten Andersson, en av sex komiker på Västeråsbesök.

Raw är en lite yngre och mer oborstad kusin till Norra Brunn-krogen som fortfarande väl får sägas vara svensk ståuppkomiks nav. Med Mårten Andersson som motor anordnar Raw sedan flera år shower i Stockholm med både svenska och inbjudna utländska ståuppare, ofta inför en stor och ungdomlig publik. (En stilig fjäder i hatten för Raw är för övrigt att man lyckats locka Jerry Seinfeld till Sverige i sommar.)

Svensk ståuppkomik får ofta kritik för att vara gapig och grabbig. Det är inte den enda sanningen – svenska ståuppkomiker kan också vara bitskt provokativa (som Magnus Betnér), oförutsägbara (som Peter Wahlbeck) eller bara galet roliga (Schyffert, Batra, Glans, med flera).

Det som bjöds i Konserthuset hörde tyvärr till största del till det grabbigt flabbiga.

Öppningsnumret med Messiah Hallberg var lite trevande med ojämnt material men hade ändå sina kvalitéer. Det ska bli intressant att vad nykomlingen Hallberg kan åstadkomma med lite mer scensäkerhet.

Sedan blev det ett rejält hopp ner i sexträsket med Nour El Refai, innan Soran Ismail fick salongen att koka med sina iakttagelser om att manlig gruppdynamik inte alltid är så lyckad. Till skillnad från de flesta av de övriga i gänget vågade Ismail vila i sina repliker och skapa komik med hjälp av exakt inlagda pauser. Kvällens bästa insats, tycker undertecknad.

Vila och pauser är däremot inga ord man förknippar med Mårten Andersson och i ännu mindre utsträckning med Özz Nûjen som följde i andra avdelningen. Det var speedat, pang på och åter igen befann vi oss under bältet.

Men som den äkta komiker han är lyckades Özz Nûjen få mycket skratt även med ett klent material.

Siste man ut var Al Pitcher från Nya Zeeland som, så långt VLT kunde vara med, bjöd på en del småroliga betraktelser av svenskar.

Mer läsning

Annons