Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga musiker uruppför Tranströmersånger

Den som vill lyssna till några av Europas mest lovande musiker, under ledning av Sveriges nästa stora stjärndirigent Christian Karlsen, har chansen på Konserthuset på lördag.

Annons
Unga löften. Stora delan av New europeanensemble. Christian Karlsen i mitten.

2008 grundade Christian Karlsen, tillsammans med ett 10-tal av sina jämnåriga musikkompisar, New european ensemble.

– Vi ville spela musik som är gjord för oss i vår generation. Vi har spelat tillsammans under andra former runt om i Europa, berättar Christian Karlsen.

Konsertturnén i Sverige omfattar fyra orter med premiär i Västerås. Det blir modern kammarmusik av lika lovande unga ton-sättarförmågor.

Det blir fyra uruppföranden i Västerås. Av helt skiftande musik. De kommer bland annat att uruppföra svensken Benjamin Staerns lyriska hyllning till Tomas Tranströmer.

– Den skulle egentligen ha uruppförts utomlands. Men när det blev klart att vi skulle till Västerås, blev det ett självklart val för uruppförandet, berättar Christian Karlsen som är noga med att påpeka att det här är inte någon ”svår” musik.

– De här tonsättarna är mycket noga med att kommunicera med publiken. Men det blir tvära kast mellan Tranströmers lyrik och elektroniska djävulsdanser av Pär Frid.

– Speciellt roligt tycker jag det blir att tonsättarna kommer att vara på plats i samband med uruppförandena.

Det är första gången på många år som 25-åringen dirigerar ”hemma” i Sverige.

– Jag har bott i Holland i sex år, det har helt enkelt inte blivit tid förrän nu, säger Chrsitian Karlsen.

Mer läsning

Annons