Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck Sundbyholms slott vid Mälarens strand

Sundbyholms slott är en sommarpärla vid Mälarens strand. Här finns ett trivsamt, barnvänligt bad, en välordnad gästhamn och omgivningar som inbjuder till upptäcktsfärd.

Annons

Mälarpärla. På sommaren går det båtturer från Elbakajen i Västerås till Sundbyholm. Passagerarna stiger av på bryggan vid änden av slottsparken och får det vita, rektangulära slottet i blickfånget. Besökare som kommer med bil färdas sista biten genom bokalléer och möter slottet på den sida som vetter mot herrgården och de omgivande annexen.

Det inre av slottet förstördes i en brand som startade dagen före julaftonen vargavintern 1774. Slotts-folket eldade för fullt i kylan och en gnista ska ha antänt det nytjärade taket med ny brädfodring så att hela den tredje våningen, som släkten Bååt hade byggt till i slutet av 1600-talet, brann ner. Branden spred sig även till de nedre våningarna.

Efter detta, berättar Christin Widerberg, vice vd för konferens- och hotellföretaget Sundbyholms Slott AB, satte ägarna ett tak på ruinen och slottet användes till sädesmagasin.

För att få en ståndsmässig bostad lät friherre Salomon Löfvensköld 1820 bygga en herrgård i anslutning till slottet. I dag används herrgården som en del av hotellet, medan slottet används till konferenser, middagar och högtider.

– När slottet renoverades 1953 anlitade kommunen experter som var inne och synade allting, säger Christin Widerberg.

– Vissa väggar som gick att rädda är K-märkta.

Vingslagen från förr finns kvar, inte minst i den inskription i sten som möter besökaren i portgången. Den är mer än ett historiskt minne, den vittnar om en personlighet som har satt sin prägel på slottet med omnejd – dess grundare, riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm:

”Vara nöjd med vad man har är en stor skatt bättre än krona och konungshatt”, tyckte riksamiralen.

Gyllenhielm lät bygga slottet med början 1639. I närheten hade han redan tio år tidigare uppfört Sveriges första folkskola. Han ville att traktens barn skulle kunna läsa (även latin), räkna och skriva. Den Gyllenhielmska skolan var i bruk ända fram till 1987 och är i dag museum och föreningslokal i Kjula.

Christin Widerberg hän-visar gärna till traditionen och historien. Hon ser de moderna konferenserna på slottet som en del i det bildningsideal Gyllenhielm stod för.

Företaget som hon och hennes make Eric Johansson driver hyr slottet av Eskilstuna kommun. De samarbetar med kommunen. För närvarande väntar Christin och hennes medarbetare på klartecken att få starta ett spa.

– Det skulle vara ett sätt att bidra till kommunen och göra Sundbyholm ännu mer attraktivt för besökare, säger hon.

Sundbyholms slott satsar annars stort på restaurangen och maten som ett dragplåster för besökare. Menyn har en mångsidig och internationell prägel.

I det stora, ljusa köket dit Christin lotsar oss arbetar flera erfarna och kunniga kockar. De tillagar maten från grunden och vinnlägger sig om att använda lokala och närproducerade varor.

– En klassiker som Mälargös finns alltid att få, säger kökschefen Ricardo Sanchez, som bor i Västerås och pendlar till Sundbyholm.

– Men vi ändrar ofta i menyn och tar tillvara på de härliga råvarorna för varje säsong.

Han vänder sig till en av kollegorna som står i närheten, konditormästaren Katrine Kämpenberg.

– Men du borde tänka på hur svårt vi har att hålla vikten, säger han med ett leende.

Katrine ler hon också. Hon lägger sista handen vid en tårta dekorerad med chokladgelé och vit choklad med silverspray på toppen och macarons på sidan. Ett resultat av ett omsorgsfullt arbete.

På hösten är afternoon tea ett huvudnummer på slottet. Då lockar bakverken. I december är det julbordet som är nummer ett. Lågsäsongen infinner sig mellan januari till april, medan sommaren är högsäsong för både hotell och restaurang.

Inne i slottet finns på sommaren ett slottskafé som serverar dagens varmrätt, sallader, smörgåsar och bakelser.

Intill badstranden, som bokstavligen ligger ett stenkast från slottet, har man dessutom ordnat ett trivsamt litet utomhuskafé med vita bord och stolar under lummiga träd.

På terrassen vid slottsparken finns à la carte- serveringen. Den riktar sig till gäster som vill ha en mer exklusiv måltid. Hit ska man komma prydligt klädd. Det är en vacker utsikt från terrassen och soligt läge vid lunchtid.

Om du besöker Sundbyholm så ta dig gärna tid till en promenad i slottets omgivningar. Vi från VLT blev överraskade av den vackra bokskogen som det tar tio till femton minuter att gå till.

I närheten ligger också den historiskt intressanta Sigurdsristningen som är den största hällristningen i Södermanland. Den är nära tusen år gammal och berättar den forngermanska sagan om Sigurd som dödar ormen Fafne.

Mer läsning

Annons