Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väl avvägt på Vallby

Det var inte direkt några urlakade aktörer som gick in på spurtsträckan av flera års Vallbyrevyer igår. Men de fläskade inte på alldeles ohejdat heller, trots utlovat ”extra allt”. De var bara väl avvägt proffsiga. Hela showen igenom .

Annons
Purjovåld. Maria Olsson får nog av fånigt ekologiskt musicerande i Vallbyrevyn Sista rycket – extra allt! Andreas Sköld, Helén Starborg och Sören Ivemyr hukar. FOTO: PER G NORÉN

Egentligen är affärsidén bakom revyn synnerligen enkel. Det handlar ju bara om att ur samhällets och nutidens ström av intryck extrahera trender, fenomen, orimligheter, paradoxer och en räcka dumheter – och göra något skoj av det. Häpp.

Men det ska ju gärna bli intelligent också. Och när textförfattaren Staffan Bjerstedts skarpa, satiriska iakttagelseförmåga förvaltas och förädlas av den samspelta kvintetten Jan-Erik Hagström, Sören Ivemyr, Maria Olsson, Andreas Sköld och Helén Starborg händer just det. Och då firas både tankens, musikalitetens och kropparnas triumfer.

Drygt 20 bilder av nutida fenomen och tokstollerier gestaltades så att publiken inte bara roades, utan till och med verkade befrias.

När Helén Starborg skalar av sig dam-stofferingens alla lager för att få vara naturligt ”ful” jublar många av kvinnorna i publiken. Och när Jan-Erik Hagström rockabillar loss i en hyllning till VVS-njutningen på Claes Ohlson är det männens tur, liksom i ”Ge fasen i min grill!”. I ett obetalbart slapsticknummer halkar Hagström runt med verktyg, plank och stegar tillsammans med Ivemyr– och humorn når Papphammar-kvalitet.

Maria Olsson excellerar i en dialektprovkarta när den sammanslagna närpolisen ska svara på landets alla riktnummer, och ingen kan som Andreas Sköld leda en kladdigt gemenskapsfrämjande kurs i ekologisk musik.

Figuravslöjande konstsim för herrar ingår också i extra allt-menyn. Måste ses!

Sista rycket för Vallbyrevyn, men regissören Billy Nilsson har redan utlovat nya former av eftertänksam humor. Grattis Västerås!

Annons