Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen in i det nya stormuseet

Stormuseet i de gamla Mimerlokalerna börjar ta form. VLT kan nu visa hur den gemensamma entrén med tillhörande ytor ska se ut.

Annons
Tillgängligt. Det gemensamma entrétorget blir det första som möter besökarna på nya stormuseet. Så här är det tänkt att det ska se ut, eventuellt med vissa skillnader i detaljer som färger och liknande.

Tillgänglighet är det största ledordet när Länsmuseet och Konstmuseet samlas under ett tak. Och samtliga inblandade är rörande överens om att det är precis vad man får med det nya läget och det nya entrétorget i lokalen.

– Det blir bra med allt samlat; reception, garderob, museibutik, kafé och hörsal, menar länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge.

Susanne Eriksson, museichef på Konstmuseet håller med:

– Det nya huset kommer att bli det mest tillgängliga offentliga rum vi har. Planeringen för byggnaden ligger verkligen i framkant när det gäller just tillgänglighet.

Krister Johansson på LR Real Estate Asset management, som äger fastigheten och är huvudansvarig för ombyggnaden, är också nöjd med hur allt fortskrider. Han lovar att tidsplanen ska hållas så den utlovade invigningen blir av lördagen den 4 september.

– Just nu gjuter vi nya golv, stommen för den andra våningen är på plats och vi renoverar fönstren mot Karlsgatan, berättar han.

– Det är full fart även med sådant som inte syns, som arbeten med elektricitet och ventilation, och det ser bra ut.

Krister Johansson avslöjar dock att man i tidsplanen har lagt in marginal för oförutsedda händelser, med tanke på att lokalerna har några år på nacken.

– Hittills har det fungerat bra. Det har dykt upp lite småsaker som vi löst efterhand. De större överraskningarna har uteblivit än så länge, säger han och tillägger ”ta i trä...”.

De ursprungliga planerna med den gemensamma entrén, Länsmuseet till vänster och Konstmuseet till höger kvarstår. Över delar av lokalen byggs en andra våning där det ska ges plats åt kontor, arkiv och lokaler för pedagogisk verksamhet.

– Det är en jättehäftig process, kreativt och spännande. Vi skapar ju någonting helt nytt, säger Carl-Magnus Gagge entusiastiskt.

– Jag tror verkligen att vi ska få till en plats där besökarna kan känna kvalitet i sin upplevelse utan att uppleva en massa krav. Med fyra gymnasieskolor och 300 arbetsplatser i närheten räknar vi med att nå en ny publik också.

Museernas inflytt ska påbörjas 1 augusti. Från det datumet har de tillgång till lokalerna. Det blir snävt med tanke på invigningen i september. Den naturliga följden blir att flytten får skötas väldigt successivt.

– Med tanke på att det vanligtvis tar cirka ett år att flytta ett museum så känns 20 dagar som lite kort, konstaterar Susanne Eriksson och tänker särskilt då på konstsamlingen som innehåller drygt 4 000 verk.

– Det blir ju med den som med de verk vi evakuerar från Mariaberget nu, vi får ta 200-300 verk i veckan. Konstsamlingen räknar vi inte med att ha på plats förrän i februari 2011.

– Det är ett ganska komplicerat projekt, det ska jag inte sticka under stol med, erkänner Krister Johansson.

– Men vi arbetar alla efter en gemensam syn på hur det ska bli och då känns det bra.

Mötesplats. Kaféet i direkt anslutning till entrén på nya museet är tänkt att bli en mötesplats, både för museibesökare och andra. Tanken är att utformningen blir som på bilden, med reservation för att detaljer som färg och liknande kan komma att ändras.

Mer läsning

Annons