Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välmatad musikfestival

Opera för barn, temperamentsfylld Balkanmusik och en egen version av Tre tenorer. Det är något av vad som bjuds på festivalen Musik vid Mälaren i Västerås 24-29 augusti.

Annons
Brittiske världstenoren John Hudson kommer till Västerås.

Det är femte året i rad som arrangörerna Gunnar Dalborg och Patrik Jablonski lyfter fram den klassiska musiken i en festival med artister på hög internationell nivå.

Ambitionen är att nå även en yngre publik.

– Vi försöker att bredda publikunderlaget för den klassiska musiken, säger Dalborg.

Det blir inte heller bara klassiskt. På tisdag väntas bokstavligt talat fullt blås när Boban Marko Markovics 14-mannaorkester svänger loss med romska toner i Konserthuset.

Balkanmusik av ett helt annat slag blir det med Banja Luka Filharmonic Orchestra, en ung och kvinnodominerad orkester, som på torsdag kväll spelar Chopin och Schumann

i Konserthuset. På fredagen hyllas 200-årsjubilaren Robert Schumann i en konsert med Patrik Jablonski på piano och den serbiske violinisten Kolundzija.

– En av våra stora världsviolinister, konstaterar Gunnar Dalborg.

Lördagen ägnas åt opera. Först den traditionella operaföreställningen för barn som leds av Petra Jablonski och som i år har ett rymdtema.

På kvällen sjunger tre tenorer klassiska pärlor: britten John Hudson, den unge italienaren Giulio Pelligra och svenske Mats Carlsson.

Mer läsning

Annons