Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väloljad Grease på besök

Den egentligen superamerikanska musikalen Grease har stuvats om till svensk 50-talsnostalgi i den version som gästade Västerås på söndagen.

Annons
Efter en sejour i Stockholm är Grease nu på turné i landet.

När utländska musikaler ska spelas i Sverige är regissören ofta bakbunden av detaljerade kontrakt som ska säkra att allt går till som i originalet.

Men de ansvariga bakom denna upplaga av Grease har uppenbarligen kunnat ta sig stora friheter. Anders Lundin som bearbetat och översatt har flyttat handlingen från Rydell High School till Hökarängen och huvudrollerna Danny och Sandy heter här Sanna och Danne. Han har fått till rätt många roliga referenser till Sverige vid tiden för slutet av 50-talet. Däremot kunde han ha sovrat bland alla fåniga sexskämt.

Styrkan i denna uppsättning ligger i de stora shownumren med den dansbegåvade ensemblen. Regissören Hans Marklund, med massor med krogshower och musikaler i bagaget, vet hur man skapar tryck i en föreställning. Musikaliskt har en del sånger fått en välkommen modern touch med hjälp av nya arrangemang.

Den adrenalinstinna grabbdansen i garagescenen stack ut, liksom danstävlingen efter paus (med Clabbe af Geijerstam som rolig konferencier). Och Jacob Andréas sjöng imponerande i rollen som Övervakaren.

Liksom när jag såg föreställningen på Göta Lejon i februari ligger svagheten i skådespeleriet. Talscenerna slirar allt som oftast, det känns fladdrigt och för forcerat. Huvudrollsinnehavarna Sebastian Karlsson och Marie Serneholt har spottat upp sig en del sedan premiären, men inte slår det några gnistor mellan Sanna och Danne.

Efter ett par timmars kärlekstrubbel blir de till slut ett lyckligt par – när Sanna/Sandy slänger bort blygheten och blir en tuff brud i sexig förpackning.

Inte så politiskt korrekt slut precis, men Grease ska man nog inte analysera för mycket. Bättre då att låta sig ryckas med när ensemblen svänger loss i Greased lightnin’ och You’re the one that I want. Då är det bra.

Mer läsning

Annons