Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varda får sänkt betyg

Det kan ju vara så att Krogkollen har otur just den här vårkvällen med det verkar inte bättre än att Varda har tappat stinget.

Annons
trångt.  Det är mycket möbler på Vardas veranda så det kan kännas lite väl trångt och bullrigt när det är fullbelagt. Foto: Kenneth Hudd

Miljön blir annorlunda under sommaren. Den sobra, exklusiva restaurangen en trappa upp byts ut mot verandan som är trängre, bullrigare och definitivt omysigare. Konkurrensen har hårdnat om vilka som har Västerås bästa veranda och det är tveksamt om Varda fortfarande ligger i topp.

Menyn innehåller inte allt för många rätter men samtliga är mycket vällagade. Även om den supersmarriga klassikern Skagen på kräftor har hängt med ett tag bjuder man även på nymodigheter som till exempel pilgrims-musslor med blomkålscrème, tryffelskum och örtpuré och en biffsallad med glasnudlar, soya, ingfära och koriander.

Den stora portionen glasnudlar och biff är i ärlighetens namn inte så kul, varken utseende- eller smakmässigt men oxfilécarpaccion imponerar desto mer. Tunna, tunna skivor oxe med fetaostcrème, oliver och ramslök. Gott så det smälter i munnen och en bra balans mellan ostkrämens lenhet och ramslökens skärpa.

Varmrätterna är krogens starka kort. Allt är gott, allt är vällagat och allt ger en känsla av att man fått smaka på något nytt. Krogkollen utser kalven med kronärtskocka, gremolata och sparris till krogens bästa rätt – perfekt tillagad, mör och i en underbar kombination av smaker.

Varmrätten ”grillat” innehåller ett flertal grillade köttvarianter med klassiska tillbehör som pommes, béarnaise och sallad. Gott, men kanske inte så spännande.

Vill man ha fisk får man välja mellan ”kvällens fisk” och halstrad gösfilé. Gösen är lite feg med sina enkla tillbehör – hollandaise, bond- bönor och färskpotatis – men den är definitivt inte något man vill vara utan. Inte minst såsen är helt fantastisk!

Dessertvarianten ”Plankan” kan rekommenderas till alla som har plats även för efterrätt. Man får in ett urval av minidesserter och får alltså det mesta av krogens dessertutbud. En kul variant, förvånande att inte fler krogar tagit efter detta.

Nöjer man sig med en enda dessert kan man till exempel välja ”rabarber hallon”, en kompott av rabarber, hallon och sockerkaka, eller pannacotta med bär och lakritsskum. Krogkollen är inte helt enig om det här med lakritsskum är en bra idé eller inte . . .

Lockande är även smultronbrûléen. De första skedarna är ljuvliga men efter några skedar till blir det söta nästan beskt och det krämiga mer och mer klafsigt. Det är för mycket brûlée helt enkelt, det hade varit gott med något syrligt eller bärigt tillsammans med denna.

Köket håller bra mycket högre klass än servicen. Personalen på verandan verkar inte jätteintresserad av att ha nöjda gäster vilket betyder att vi får vänta, påminna, säga till och fråga igen. När man heller inte har koll på vilka rätter det är man presenterar för gästerna är det bara att konstatera att Varda har slarvat bort sina fem gafflar.

Restaurang Varda *** Local Caption *** Restaurang Varda

Mer läsning

Annons