Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vass satir med Soran Ismail

Mänsklig dumhet är tacksamt att driva med. Soran Ismail gör det med hjärta men framför allt med hjärna.

Annons
Soran Ismail.

Soran Ismail är liksom flera av sina kollegor i nedlagda TV4-programmet Parlamentet roligare i verkligheten än i tv-rutan. Själv inleder han sin show i Västerås konserthus med att säga att han ”horar” i Parlamentet för att bli så känd att han kan åka runt och uppträda.

Det är inget fel på Ismails snabba punchlines i tv men det är när han får bygga upp ett längre resonemang och hamra in en tes som han blir en av landets vassaste komiker.

”Show” är för övrigt ett tveksamt ord för att beskriva Soran Ismails framträdande. Kroppsspråket är minimalistiskt, mimiken är obefintlig. Han står rakt upp och ned och pratar till publiken i en och en halv timme. Inga yvigheter, ingen publikdialog och inga avsnitt – tack för det – där ljuset går ned och han blir ”personlig”.

Han slår uppåt mot inskränkta makthavare, antingen de nu finns i religiösa diktaturer eller här i Sverige. Men inte bara uppåt – utan också mot vanligt folks obildning och dumhet. ”Känslor är dumma i huvet”, säger han och ifrågasätter om alla svenskar verkligen har förtjänat sin rösträtt.

Ifall det drar mot von oben-humor så balanseras det effektivt av Soran Ismails lågmälda framtoning som är så långt ifrån streber man kan komma. Och det fungerar framför allt med hjälp av ett bra manus med många drastiska exempel på mänsklig dumhet.

Minuspoäng för att han återanvänder material om hur dumhet kan yttra sig hos högstadiegrabbar, ett rätt långt avsnitt som han gjorde i Konserthuset i fjol också. Men ett stort plus för samhällssatiren.

För övrigt: Konserthusets lilla sal, i går fullsatt, visar sig fungera utmärkt för stand up comedy. Kanske kan detta vara platsen för den ståuppklubb som Västerås saknar?

Mer läsning

Annons