Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Västerås drottning” med i Småstadsdrottningar

Snart är det premiär för den nya realityserien Småstadsdrottningar. Med i programmet är Västeråskändisen Tiina Magnusson. ”Jag mår bra av att synas och höras”

Annons

Från bruksorten till tv-rutan som ”Västerås drottning”. Det finns inget tabu, ingen jantelag som hämmar Tiina Magnusson.

Många känner igen henne, i skyhöga klackar och ett stort leende på läpparna har Tiina Magnusson klippt hår i Västerås i 28 år. Hon är partypinglan som sällan tackar nej till en inbjudan, och som älskar att synas och höras.

– Syns man inte så finns man inte, ler Tiina.

Vi träffas i hennes lägenhet. I hallen möter man, förutom Tiinas glada välkomnande, också en gipsavgjutning av hennes bröst som hänger på väggen, klädd med en ljusslinga.

– Min farmor sa alltid: ät kanterna på limpan så får du stora bröst. Jag fick ju stora bröst men jag glömde fråga farmor vad man skulle göra för att få en rumpa, smal midja och långa ben, säger Tiina och skrattar.

Det var i december som hon fick frågan om att vara en av de fyra huvudpersonerna i Småstadsdrottningar och hon tvekade inte en sekund på svaret. Mellan maj och juni har ett tv-team följt henne i vardagen.

– Det var jätteroligt och jag har bara varit mig själv!

Titeln Småstadsdrottningar tycker hon passar utmärkt.

– Det bor en drottning i varje kvinna!

Hon föddes i Fagersta, dit hennes föräldrar flyttat från Finland för att arbeta. Sju år senare flyttade familjen till Hallstahammar.

Redan som barn stack Tiina ut och det är många från ungdomsåren som minns henne som färgstark.

– Jag hade alltid högklackat, jag var sminkad och kunde ha ormskinnsbrallor på mig, berättar Tiina.

Farmor var sömmerska och hennes mamma klädde ofta upp Tiina och hennes bror när de var barn. Det kan vara därför hon blev så intresserad av hår och kläder, tror Tiina.

Att sticka ut i bruksorten Hallstahammar kunde medföra en del blickar och kommentarer, men Tiina tycker att hon klarade sig bra från sådant.

– Eftersom jag var lillasyster till en landslagsboxare var jag ingen man gav sig på, ler Tiina.

När hon fyllde 18 år hade hon för länge sedan insett att Hallsta var för litet för henne. Men att åka utomlands och leva livet, som några av hennes kompisar gjorde, var inte heller något alternativ.

– Jag ville jobba! Jag är uppfostrad som så att det ska vara ordning och reda – man ska först och främst kunna betala räkningarna, sedan kommer nöjena.

Den unga Tiina tyckte om att klippa och styla sina kompisar, och när Göran Fahlander på Klippstugan fick syn på vad Tiina åstadkommit med sin dåvarande pojkväns frilla frågade han om hon ville gå lärling hos honom.

– Jag älskar mitt jobb!

Att gå emot strömmen, att följa sina drömmar är något som har präglat Tiinas liv. Även som vuxen har hon fortsatt utmana normerna, framförallt om hur en kvinna ”ska” vara.

2005 nådde hon målet att öppna sin egen salong, Aqva. Men hon berättar också om personliga beslut som varit omvälvande.

– Det är ganska exakt tio år sedan jag bröt kontakten med mina föräldrar.

Hon förklarar att anledningen var en konflikt som spårade ur.

– Jag fick nog efter det. Jag vet så många som ser det som en plikt att umgås med sina föräldrar men som gör det med en stor klump i magen eftersom de i sina föräldrars närvaro förvandlas till femåringar igen. Jag ville inte ha det så, så jag bröt. Och att bryta med sina föräldrar är tabu i dag.

Det var inte lätt men Tiina menar att hon hade bestämt sig för att omge sig med människor som gav henne positiv energi. Hon säger att det i hennes liv finns andra relationer som betyder minst lika mycket som släkt-bandet.

Nu har det gått drygt ett år sedan hon tog ett annat prövande beslut. Efter 19 års äktenskap bestämde hon sig för att skiljas.

– Vi hade vuxit ifrån varandra och var så olika. Jag är utåtriktad och impulsiv, jag kunde inte göra det jag hade lust med.

Tiina grubblade först över huruvida hon kanske skulle ”hålla sig till mallarna”. Nöja sig och tänka på att hon ju hade ett fint hus, ett ”familjeföretag” som rullade på bra. Eller om hon skulle följa sitt hjärta och bryta för att kunna fortsätta att vara en glad person.

– Det var absolut inget lätt beslut. Att skilja sig är som att mista någon, man måste sörja.

Det hon frukatade mest av allt inför skilsmässan var att hon skulle bli ensam. Nu har ett år gått – en födelsedag, en midsommar, en julafton där hon, som varannanveckasmamma, fått sitta ensam i den nya lägenheten.

– Första tiden låg jag i fosterställning och bara grät. Jag hade skuldkänslor och tyckte jag hade svikit. Det är väl så vi kvinnor känner, att vi ska hålla ihop familjen.

Men att för första gången i sitt liv vara ensam har varit nyttigt, menar Tiina. Det har gjort henne ännu starkare och hon har kommit barnen än närmre.

Hon visar upp en silversmycket hon bär runt halsen, en fjäril med utsträckta vingar där det står: ”du är stark”.

– Jag och min exman är på god väg till att få en bra vänskapsrelation igen. Jag är glad och känner att jag kan sticka ut, vara mig själv nu. Småstadsdrottningar hade jag ju aldrig kunnat göra om jag inte hade skilt mig, säger Tiina med ett leende.

Var det ett sätt att bearbeta skilsmässan?

– Nej, absolut inte! Det var en rolig och spännande grej som jag ville göra. Jag mår bra och får energi av att synas och höras, säger Tiina. Det är ord som hon är väl medveten inte rimmar rätt med Jantelagen. Kommentarerna om vem hon tror att hon är, denna småstadsdrottning, har redan börjat komma.

– Det är otroligt hur folk kan kommentera programmet innan det ens har börjat sändas och de vet vad det är. Jag tror det är för att programmet handlar om starka kvinnor – hade det hetat ”Kungarna i storstaden” hade det inte alls väckt samma reaktioner, menar Tiina och utstrålar en tveklöshet när hon säger att hon inte bryr sig om olika illviljor.

– Jag har så mycket positiva energier i mitt liv så det får liksom inte plats med så mycket negativa energier! Jag tycker faktiskt bara synd om människor som mår så dåligt i sina liv att de måste ge sig på andra.

Tiina berättar att hon dessutom möter betydligt fler som är uppmuntrande och positiva till hennes medverkan i tv-programmet.

Har Västerås en ”småstadsmentalitet” tycker du?

– Förr var det mer så men det har blivit mycket bättre senaste åren – folk vågar sticka ut och det händer roliga saker i stan.

Är du nervös inför premiären?

– Nej. Jag ska ha champagnekväll här hemma med familj och nära vänner, jag ser fram emot det.

Hur känns det att dina föräldrar och exman kanske kommer följa dig på tv?

– Det känns ingenting.

– Det är mig det handlar om nu, ler Tiina stort.

Annons