Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås mikrobryggerier är att räkna med

Det började med en ölbryggarkurs under högskoletiden som blommade ut i ett eget mikrobryggeri. 13 år, flera priser och ett tiotal populära ölsorter senare går det bara bättre och bättre för Hantverksbryggeriet.

Annons
Hantverksbryggeriets ölbryggare Raimo Gester i lagringsrummet.

De senaste åren har det blivit allt enklare att kunna välja och vraka bland närproducerad och smakrik öl.

Borta är dagarna av blaskig öl på tapp – i dag kan du få allt från öl brygd med frukter och bär till riktigt kraftiga imperial stout. Allt tack vare mikrobryggerierna, som fortsätter att dyka upp runt om i landet i en rasande fart.

Av de nuvarande mikrobryggerierna som finns i Västerås i dagsläget har Hantverksbryggeriet flest år på nacken.

De startade upp sin verksamhet redan 2003 – om än småskaligt.

Nu distribuerar de till Ica, Systembolaget och krogar i både Västerås och Stockholm.

– Innan Hantverksbryggeriet kom till världen fanns det bara runt 15–20 mikrobryggerier i landet – i dag är den siffran ungefär 200–300, berättar ölbryggaren Raimo Gester, som äger Hantverksbryggeriet idag tillsammans med Håkan Ärlebäck.

Läs också: Får det lov att vara ett glas hallon-öl?

Med ett ökat antal bryggerier ökar också konkurrensen om försäljningen – särskilt med tanke på att det inte vuxit fram lika många nya krogar i samma takt som antalet ölsorter.

– Många bryggerier är väldigt små. Det positiva i det är att ett stort antal nya smaker produceras, men samtidigt kan vissa mindre bryggerier inte vidhålla hög kvalitet, förklarar Coppersmith’s ägare Petri Karhukorpi.

Båda bryggerierna har nått god framgång, och expanderingen fortgår för fullt. Men hur går det för Västerås mikrobryggerier på stadens krogar?

På Bishop Arms säljs öl från de lokala bryggerierna Portvakten, Coppersmith’s och så Hantverksbryggeriet. Hos dem går mikrobryggeriölen bra, och de är angelägna om att alltid vara uppdaterade på de lokala produkterna.

Slow Down säljer även de närproducerat, men menar också på att det kan vara svårsålt ibland.

– Det är ofta för höga priser. Hantverksbryggeriets öl var vi till exempel tvungna att dra tillbaka på grund av priset, säger ägaren Paul Bahnan.

Men att de lite högre priserna skulle påverka mikrobryggeriernas framtid verkar inte vara en aktuell teori.

– Jag tror att mikrobryggerierna har en ljus framtid. Det är nya generationens öl, säger Petri Karhukorpi.

Verksamheten växer. Hantverksbryggeriet kom till efter en ölbryggarkurs som Raimo Gester gick tillsammans med några kompisar från högskolan. I dag är det hans heltidsjobb.Foto: Rune Jensen
Traditionsenligt. Lagringskärlen är återvunna från restauranger.
Ett glas av sommarens smaksensation ”Hallon” tappas upp.
Prisad. ”Baronen” är en av de tiotal ölsorter som finns på bryggeriet – och är dessutom prisbelönt.
”Hallon”, det senaste tillskottet, lanserades i våras.
Hantverksbryggeriet har i dag 13 år på nacken. Raimo har varit med sedan dag ett.
Annons