Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås skolmuseum flyttar till Vallby

Herrgärdsskolan behöver alla sina klassrum och överlåter en stor del av föremålen i Västerås skolmuseum till Vallby Friluftsmuseum.

Annons
Delar av Västerås skolmuseum i Herrgärdsskolan överlåts till Vallby Friluftsmuseum.

På så vis frigörs tre skolsalar, samtidigt som Vallby kan berika sin historiska miljö.

– Vår verksamhet stärks pedagogiskt genom att vi placerar ut föremålen i våra befintliga miljöer, fram- för allt i Byskolan men också i vår pedagogiska lokal, säger friluftsmuseets chef Katarina Frost.

Friluftsmuseet tog 2006 över skolans ansvar för dramatiserade lektioner och pedagogisk verksamhet för barn och unga i skolmuseet på Herrgärdsskolan.

– Nu lägger vi vår pedagogiska verksamhet här i stället, och håller som bäst på med att gå igenom och registrera alla föremål. Sedan tar vi in dem i samlingarna i olika musei- miljöer. Däremot har vi ingen möjlighet att magasinera något.

Friluftsmuseet har valt ut ett hundratal föremål. Bland de klenoder Katarina Frost ser som intressantast är en riktigt gammal skolbänk:

– I stället för en pulpet har den en slags sandlåda, där barnen fick rista i sanden, det var före griffel- tavlans tid.

Även Länsmuseet, Stadsarkivet och biblioteket har tagit hand om gods, och det som nu återstår kan fyndas av västeråsarna genom en Effecta-auktion som öppnas på nätet i dag – och även vid ett öppet hus nästa vecka.

Västerås skolmuseum

Skolmuseet i Herrgärdsskolan har byggts upp i etapper och genom åren tagit emot och förvarat en stor samling föremål som läroböcker, skolplanscher, uppstoppade fåglar och skelett. En hel skolsal är inredd som i början av 1900-talet.

Fyndchans: I dag, onsdag, läggs de kvarvarande föremålen ut på auktionsfirman Effectas nät, och tisdagen den 24 mars klockan

16.30–19 är det öppet hus

i skolmuseet för allmänheten, som då fritt kan hämta det som blivit över.

Mer läsning

Annons