Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare tar över Berwaldhallen

– Det ska bli skönt att få flytta hem till Västerås!
Helena Wessmans svar till VLT är snabbt och spontant. På tisdagen utsågs hon till konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören.

Annons

Västeråsaren Helena Wessman, ett tungt namn inom det offentliga musiklivet i Sverige, tar ytterligare ett kliv i sin karriär. Den förra informationschefen och biträdande direktören för Västmanlandsmusiken, har under sju år pendlat från hemmet i Västerås till Göteborg. Där har hon varit rektor för högskolan för scen och musik och sedan 2009 vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker. Som konserthuschef i Berwaldhallen får hon nu pendla till Stockholm. En bonus förstås, men det nya jobbet är i första hand inte en pendlingsfråga.

– Det ska bli otroligt roligt att få jobba med kultur inom public service! Som chef för Berwaldhallen ser jag fantastiska möjligheter att nå ut med musiken. Och det är det jag brinner för, att musiken ska nå ut långt till människor.

Helena Wessman intervjuades som 50-årsjubilar i tisdagens VLT. Men det blev självklart ingen födelsedag i ”hemmets lugna vrå” med maken på Vallby. Helena Wessman firade med att möta Sveriges Radios styrelse, Berwaldhallens personal och sitta i presskonferens. Som konserthuschef är hon både administrativt och konstnärligt ansvarig och blir chef för cirka 160 personer, varav många är konstnärer. Det sägs att det är svårt att leda konstnärer…?

-Det är roligt! Men det är klart, man jobbar i sammanhang med väldigt starka känslor, där alla ska vara skickliga i sitt yrke och ha ett konstnärligt uttryck. Visst kan det gnissla rejält ibland. Men framförallt är det fantastisk att verka i så levande miljöer.

Mer läsning

Annons