Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare till final i Sveriges mästerkock

Amir Kheirmand från Västerås är en av finalisterna i Sveriges mästerkock 2014. I semifinalens elimineringstävling besegrade han exvästeråsaren Markiz Talhaoui.

Annons

– Jag var så trött och utmattad efter alla tävlingar och inte minst alla elimineringar, och beskedet att jag äntligen var i final kan bara beskrivas med superlativer, säger Amir om känslan i stunden när han gick vidare.

I semifinalen presenterade deltagarna två rätter och varsin kokboksidé.

Ala Abasi gick vidare till final (kokbok om mat från Mellanöstern).

Markiz (bok om marockansk mat), och Amir (mat från hela världen) gjorde upp om den sista finalplatsen i en fiskduell. Det blev alltså ännu en elimineringstävling för Amir, den sjätte i ordningen.

- Ja det blev ännu en. Juryn var oense om min kokboksidé var originell eller inte. Uppenbarligen tyckte de att Alas idé om en kokbok med mellanösternrecept var originell.

Efter ett kunskapstest, som Amir Kheirmand vann, fick han förmånen att välja vilken fisk han skulle laga i duellen – och vilken fisk Markiz skulle laga till. Han valde rocka åt henne. Amirs egen rödspätta med potatispuré tog honom till final.

Markiz lämnade programmet besviken, men med gnistan i behåll.

– Innan 2014 är slut ska jag ha gjort en kokbok med min mamma. Och den kommer sälja mer än vinnarens, sa hon.

I nästa vecka göra alltså Amir Kheirmand upp med Ala Abasi om vem som tar hem titeln Sveriges mästerkock 2014. Redan nu har han märkt av tv:s genomslagskraft.

- Häromdagen väntade jag på tåget från Stockholm till Västerås. Ett fotbollslag med knattar gick förbi, varpå en av grabbarna kände igen mig. Tio sekunder senare stod det 15 ungar och fotar mig, säger Amir och fortsätter:

- Folk hejar och lyckönskar mig på stan, föräldrar skriver till mig på Facebook

Mer läsning

Annons